I går hölls tredje mötet mellan finansdepartementet och nätverket Ideell Second Hand som representerar bland andra Myrorna, Stadsmissionen och Röda korset. Tanken var att hitta en lösning på de nya momsreglerna.

Efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen, direktiv från EU och tolkningar från Skatteverket tvingades ideella föreningars second hand-butiker börja betala 25 procent moms vid årsskiftet. Alla är överens om att lagstiftningen måste ändras, så att överskottet i stället ska gå till välgörande ändamål.

Enligt gårdagens förslag från departementet ska butikerna fortsätta betala moms 2015, men få tillbaka pengarna i slutet av året och bli momsbefriade från nästa år.
– Det duger inte. Att få tillbaka momsen i december är för sent. Många av våra verksamheter är beroende av den löpande ekonomin, säger Caroline Andermatt, ordförande för Ideell Second Hand och vd på Myrorna.
– Det är en akut situation för oss. Utöver de människor som är beroende av våra insatser så är det dessutom en stor anspänning för alla våra medarbetare att under så lång tid få leva med oro och ovisshet. Vi måste se lite mer action.

Finansdepartementet ska titta över frågan igen och nytt möte hållas innan aprils utgång.

Fotnot: Second hand-butiker som har flest volontärer och har öppet färre än 24 timmar per vecka behöver inte betala moms.