Kennet Andersén, Ica Kvantum Malmborgs Limhamn, 59 år

”Alla som har jour får 500 kronor extra, de är ansvariga för butiken kvällar och helger, någon typ av golvchef. Sen får man tillägg för olika ansvarsområden, som delikatess, fisk, kassa, post, kött, bageri, frukt och grönt. De får mellan 1000 och 3000, beroende på storlek på avdelning, erfarenhet och kunskap. Är man vig i munnen kan man förhandla lite grann, så är det ju. Tilläggen påverkar aldrig pottpengar eller andra avtalshöjningar.

Som tidigare frukt- och gröntansvarig har jag kvar mitt tillägg på runt 3000 kronor eftersom jag fungerar både som jour och ansvarig i vissa sammanhang. Huruvida man får behålla tillägget när man byter tjänst är en förhandlingsfråga.

Runt 30 av 110 anställda har tillägg. Från fackklubbens sida verkar vi för rättvis fördelning. Samma mängd pengar oavsett kön eller andra skillnader.”

Margareta Stålberg, Ica Maxi Karlstad, 63 år

”Jag är fisk- och miljöansvarig och när mitt lönetillägg inte hade höjts på 20 år blev det en central förhandling. Vi var åtta kvinnor och tre män i samma situation som fick höjt 15 kronor i månaden. Det är inte riktigt samma höjningar som andra i samhället får. Nu räknas tillägget upp varje år och ligger på 552 kronor.

De som har jour och ansvarar för hela butiken på kvällar och helger får inte något tillägg. Vi i fackklubben tjatar hela tiden om att de ska få det. Vissa avdelningsansvariga får 1000 kronor. De fick det när butiken blev större och vi fick ny köpman. Vi tycker det är jättekonstigt att det skiljer så mycket.”

Ulrika Svensson, Willys Falköping, 42 år

”Här har de flesta inget tillägg för avdelningsansvar eller liknande. Teamchefer får ett befattningstillägg på några hundra kronor i månaden. På vår butik är det lättare att som kille komma fram, även om det finns undantag. De får bättre och roligare arbetsuppgifter, mer insyn och chans att lära sig nytt. Vissa av dem har även fått bättre lön. Teamcheferna sitter även i ledningsgruppen och får bonus om vi når våra mål. Tilläggen kommer från ledningshåll, facket har inte förhandlat om det.

Vissa har ett personligt lönetillägg som de fick för länge sedan. De har dem kvar trots att de inte har samma ansvar längre, eftersom det var otydligt i anställningsavtalet vad det var för tillägg. Nu är de noga med att skriva i avtalen att tillägget gäller så länge man är teamchef.”

Theres Sörvåg, Coop Forum Piteå, 33 år

”Här har alla säljledare, de som är ansvariga för olika avdelningar, ett personligt lönetillägg. Det handlar om fem, sex personer. Tillägget är förhandlat via konsumentföreningen och gäller alla butiker i området. Här på Coop Forum har vi förhandlat fram jourtillägg för dem som öppnar och stänger butiken. Det är alltid någon som har jour varje dag.”