Nyligen skrev vi till exempel om hur chefer i vissa butikskedjor förlorar på att byta ut sitt ob mot ett fast lönetillägg. Drömjobbet blev en lönefälla. Nu, i Handelsnytt nr 5 2015, har vi granskat hur lönetilläggen i matbutikerna fungerar. Det gäller alltså tilläggen som man bör få för att man tagit ett extra ansvar. För att man har hand om mejeri, frukt, bröd, chark och så vidare.

Och det är väldigt olika, visar det sig (läs artikel). På ett ställe kan du få 3 000 kronor i månaden för att du har ansvaret för frukt och grönt. På ett annat ställe ger det 500 kronor – eller kanske inget alls. Någon vetenskaplig undersökning om vad skillnaderna beror på har vi ju inte kunnat göra. Men det förvånar inte när vi stött på åsikter som att ”Är du kille och vig i munnen är det förstås lättare att få bra betalt. Tjejer är inte lika kaxiga.” Det är ju så det ser ut i samhället, män som grupp har alltid bättre betalt än kvinnor, oavsett bransch och vad för slags jobb det handlar om.

Därför är det ett steg åt rätt håll att parterna i handeln, det vill säga facket Handels och arbetsgivarparten Svensk Handel, gemensamt arbetar med att ta fram ett nytt lönesystem. Både för individen ur jämställdhetsperspektiv och för branschen ur karriärsynpunkt. Att lönerna är någorlunda rättvisa är bäst för alla. Om det finns ett system för vad som ska premieras och med ungefär hur mycket. Om man vet vad det ger för resultat i plånboken är det lättare att satsa medvetet och bli bättre. Det är svårt att bestämma tilläggens storlek centralt, säger arbetsgivarna. Visst ligger det något i det. Men det går att säga vilka arbetsuppgifter och ansvar som bör ge extra tillägg. Och säkert inom respektive kedja sätta ett riktmärke för beloppen.

I takt med att vi kunder blir mer kräsna behövs mer kunskap i butiken. Det gäller fackhandel såväl som matbutik. Den matbutik som har en kunnig och trevlig person i charken till exempel, behåller sina kunder. Helt säkert skulle förutsägbara och bättre tillägg för kvalificerade arbetsuppgifter och ansvar vara positivt för branschen i stort. Det skulle locka fram ambitiösa anställda som satsar, är stolta över sina jobb, stannar kvar och utvecklas ännu mer. I stället för anställda som blir smickrade över ansvaret, men ger upp och lämnar branschen när det visar sig att det varken ger bättre betalt eller leder till utveckling i jobbet.