Sahar Al Haj hade aldrig hört talas om yrkespraktik innan hon i höstas såg annonsen för ”Ung i Axfood”. Sedan hon gick ut handelsprogrammet i juni 2014 hade hon haft sommarjobb på City Gross och inhopp på Pressbyrån. Hon skickade in sin ansökan, och efter två telefonintervjuer fick hon träffa butikschefen och handledaren på Willys Mobilia i Malmö. I februari i år inledde hon sin praktikantanställning. De första veckorna gick hon på samma schema som sin handledare. Nu har hon eget schema.

– Jag får lära mig alla avdelningar, hittills kassa, kolonial och frys. Nu kan jag skriva ut skyltar, göra saldokontroll och hantera reklamationer.

Vissa pass jobbar hon tillsammans med sin handledare Robin Westergren och då och då har de möten där de pratar om praktiken. Via datorn på jobbet tar Sahar Al Haj del av den teoreriska utbildningen som Handelns yrkesnämnd tagit fram. Det är nio steg med text att läsa och frågor att svara på.

– Jättelärorikt. Teorin om hur man hanterar arga kunder har jag nytta av varje dag.

Yrkespraktiken har hittills överträffat hennes förväntningar.

– Jag lär mig jättemycket. På praktiken i gymnasiet fick jag bara packa upp varor.

Efter praktikåret vill hon fortsätta att jobba i butik, helst Willys. Hon rekommenderar andra elever på handelsprogrammet att söka yrkespraktik.

– Jag har redan tipsat två kompisar som går ut i juni. Det är ett jättebra sätt att skaffa sig jobb och erfarenhet.