En nyhet från en amerikansk mikrobiolog. En nyhet jag helst hade velat vara utan. Ledsen alla forskare men det här är inget jag vill höra om. Någonsin! Jag vet liksom inte vad jag ska göra med den kunskapen. Hur jag ska förhålla mig?

Ska jag be mina vänner tvätta skägget så fort de kommer innanför min dörr? Be mannen i charken ha ansiktsskydd när han skivar upp min salami? Jag vill inte känna en lätt kväljning när jag ser George Clooneys ansiktsbehåring på bio. Inte tänka på vad som egentligen finns i slutspelskäggen när jag kollar hockey. Och hur ska jag tolka uttrycket tala ur skägget?

Ok, alla kan inte forska om cancer men viss forskning kan jag faktiskt vara utan. Eller rättare sagt deras resultat. Det finns tydligen ett pris för udda forskning, Ignobel som är en lek med Nobelpriset. Ignobel på engelska betyder inte så ädel. På galan i höstas vann bland annat fyra japaner för att det kommit fram till att banan är det halaste fruktskalet och en tysk vann då han upptäckt att hundar helst bajsar i nord-sydlig riktning.

Jag vet inte riktigt vad dessa framsteg ska användas till? Anlägga rastgårdar i en viss riktning kanske? Men jag är glad att jag inte ingick i tyskens forskningsteam.
– Dina arbetsuppgifter? Du ska gå ut med ett kompass.
– Låter intressant.
– Och så ska du titta på hundar som kissar och bajsar.

Vågar man sätta en slant på att bajs-skägget vinner nästa gång? Eller kanske inte, en svensk forskare hävdar det motsatta. Slätrakade har mer bakterier än skäggiga. Och det gjorde ju det inte lättare. Ska jag be min rakade kompis…Äh, glöm det.

Bästa med Ignobel-galan? Att talen max får vara en minut långa, sedan börjar ett barn skrika.
– Sluta, jag har tråkigt!

Susanna Eklund, ståuppkomiker och manusförfattare.