Fabrikerna ligger i samma hus i huvudstaden Dhaka och är de första som uppfyller säkerhetskraven för textilarbetare, enligt det avtal som kom till efter att en fabrik rasade och över 1 000 arbetare omkom.
– Det är naturligtvis oerhört glädjande att man kommit så pass långt att man har fabriker som klarat av att åtgärda samtliga brister. Nu ser vi fram emot att man betar av fler, säger Karin Jungerhem, internationell ombudsman på Handels.

Säkerhetsavtalet skapades för två år sedan av fackförbund internationellt för att förbättra arbetsmiljön för Bangladeshs textilarbetare vad gäller brand och byggkonstruktion. 200 företag har skrivit under, bland andra H&M, och 1 500 fabriker inspekterats. Brister upptäcktes på alla. Vanligast var elfel, som är också är den största brandorsaken.

Nu återstår tre år av avtalet. Nästa fas är att starta arbetsmiljökommittér på fabrikerna och utbilda textilarbetarna.

Fakta

De två godkända fabrikerna är Concord Fashion Export Ltd. och Jeacon.