– Vår arbetsgivare har ett tänk från 1800-talet, säger en anställd.

Det var P4 Halland som först kunde avslöja arbetsvillkoren för de anställda på Retlog, Biltemas lager i Halmstad. De anställda på lagret servar Biltemas butiker med exempelvis reservdelar och tillbehör till bilar, motorcyklar samt diverse verktyg inom båt, fritid, hem och teknik. Flertalet lageranställda vittnade för radiokanalen om de usla arbetsvillkoren.

För huvudskyddsombudet Tony Kok är berättelserna inte nya. Han har suttit i många förhandlingar med arbetsgivaren för att förbättra arbetsmiljön. Bara en sådan sak som att få ett så kallat genomskjutningsskydd – ett stopp som förhindrar att varupallar faller ner från lagerhyllorna och skadar någon – tog sex år. Och det först efter att en anställda varit nära att betala med sitt liv och Arbetsmiljöverket grep in.
– Företaget gör det som de måste enligt lag. Men inte mycket utöver det, säger Tony Kok till Handelsnytt.

Därför blev det också blankt nej till att installera vatten så lagerarbetarna lätt kan dricka när de blir törstiga. Nu måste de gå en bit bort till de sex toaletterna som delas av närmare 100 personer. Det finns även vatten i matsalen två trappor upp. Men här sitter övervakningskameror och för att få gå in där när det inte är rast måste man ha tillåtelse.
– Vi har försökt förhandla fram att tillgången till vatten blir mer lättillgänglig, men det har varit tvärnej, säger Tony Kok.

Marit, som vi kan kalla en anställd vi pratat med, berättar också att arbetskläderna inte håller måttet. Ibland är det kallt på lagret, men trots att anställda fryser finns inga termobyxor att tillgå. Att ta med sig egna är förbjudet.

Alla anställda på Retlog måste skriva på ett sekretessavtal. Kanske är det därför som det dröjt för personalen att tala ut.
– Det är mycket gammal frustration som kommer fram. Det har blivit bättre. Långsamt går det framåt och samverkan med vår arbetsgivare funkar bättre i dag.

Tidigare för så där tre, fyra år sedan följde företaget personalens jobb i realtid och hetsade på dem som jobbade för långsamt. Det satte fackklubben stopp för. De kollade vad Datainspektionen sagt i liknande fall. Efter det kom klubben överens med Retlog om att övervakning i realtid inte får göras, då det är förbjudet enligt personuppgiftslagen. Däremot registreras de anställdas arbetstempo fortfarande och statistik förs. Bland annat för se vem som har rätt till bonus.
– Men det är inte värt att jobba så snabbt. Kroppen håller inte. I alla fall inte om du vill kunna jobba ett helt arbetsliv. Meningen är inte att man ska stanna utan ge järnet några år och sedan göra någonting annat, säger Marit.

Hon berättar att drömmen för många av de anställda är en radio som de kan lyssna på under det monotona arbetet.
– Vi går som zombies i en källarlokal utan fönster. Pratar gör man knappt, då kommer stressen för man vet att man sinkat tempot.

Facket har försökt förhandla fram musik på jobbet. Svaret blev som alltid nej.
– Det kan kännas tröstlöst. Facket försöker och försöker. Men kritiken vänds ju mot facket. Varför ska vi vara med i facket? Facket gör ju ingenting. Det är jättetufft, säger Marit.

Men nu ska en psykosocial skyddsrond göras med anledning av att facket begärde förhandling om arbetsmiljön och stressen. 
– Efter medias rapportering har vi också lovats vatten så det förutsätter jag att vi får. Generellt har det blivit bättre. Vi och företaget har en bättre dialog om arbetsmiljön i dag än tidigare, säger Tony Kok. 

Mikael Andersson på Handels avdelning i Halmstad är bekymrad över Retlogs ledarstil.
– Det är inte ok med en ledarstil från 1800-talet idag.  Fackklubben gör ett jättejobb, säger han.

Fotnot: Marit har valt att vara anonym av rädsla att förlora jobbet.

Fakta

300 anställda på fyra lager

Retlog AB bedriver logistikverksamhet åt bland annat Biltema. De har fyra lager och totalt 300 anställda.