– De centrala förhandlingarna slutade i oenighet. Men protokollet är ännu inte klart. Först då är de avslutade och vi kan gå vidare, säger Hans-Olof Håkansson, ombudsman på Handels.

Konflikten gäller runt 80 Coop-anställda på Forum-butikerna i Jönköping och Marieberg, Örebro och kan delas upp i två delar. Den ena handlar om hyvlingen i arbetstidsmåtten. Handels menar att om arbetsbrist finns ska anställda enligt las sägas upp. Övriga ska få behålla sina tider. Coop menar att de behöver en mer flexibel arbetskraft för att nå lönsamhet.

Den andra delen handlar om hur man ser på neddragningen. Handels menar att det är en uppsägning och då ska uppsägningstid enligt las gälla. För en del anställda skulle detta innebära sex månader. Coop menar att det är en omreglering av tjänst och kan därför göras direkt.

Handels överväger nu att stämma Coop för brott mot las. De anställda har redan börjat jobba på sina nya scheman.

Bakgrund

Sker runt om i landet

Det är inte bara i Jönköping som Coop vill göra heltider till deltider. Förhandlingar har skett med Handels på flera håll i landet och har pågått sedan i våras. På vissa håll, som i Borlänge, Kalmar och Halmstad, backade Coop och parterna kunde hitta en lösning. På andra håll som i Jönköping, Uppsala och Örebro har fack och livsmedelskedja inte kunnat enas. I Örebro började de nya arbetstiderna gälla den 1 februari 2015. I Jönköping började de gälla 1 mars 2015.