– Vi är riktigt, riktigt glada. Vi är stolta över att facket i Turkiet kunnat genomföra detta på ett så proffsigt och konstruktivt sätt. Vi vill även ge en eloge till Ikea som gjort att detta gått att lösa på ett konstruktivt sätt, säger Susanna Gideonsson, Handels ordförande.

Koop-Is har kämpat i fem år för rätten att organisera sig och för att få ett kollektivavtal. I januari nådde de 40 procent medlemskap bland de anställda på Ikea i Turkiet och kunde därmed bli ett officiellt fack med rätt att förhandla. Första steget var att få till ett kollektivavtal. Men Ikea överklagade och både erkännandet av fack och avtal såg ut att dra ut på tiden.

I februari backade Ikea Turkiet och avtalsförhandlingar inleddes. Nu är förhandlingarna klara och Ikea-anställda i Turkiet omfattas av ett kollektivavtal. Avtalet ger anställda rätt till årliga löneökningar och mellan 15 och 28 dagars semester beroende på hur länge de jobbat. Men avtalet reglerar också saker som bidrag för arbetskläder, barnbidrag, bidrag till skolutbildning för barn samt för elektricitet. Anställda har också rätt till sex dagars ledighet vid giftemål. Två dagar vid flytt, fem dagar när ens partner är gravid samt fem dagar vid översvämning eller jordbävning.

Det globala facket Uni är en av dem som stöttat Koop-Is.
– Vi är superglada. Förtjänsten är de Ikea-anställda i Turkiet och deras fack Koop-Is som inte gav upp trots det starka motstånd de mötte i början från Ikea. Det här är en vinst för Ikea-anställda över allt i världen, säger Alke Boessinger, Chef för Uni Commerce, en del av yrkesinternationalen Uni.

Handelsnytt har sökt Koop-is men inte lyckats få en kommentar. Handels som varit i kontakt med det turkiska facket säger dock att de Ikea-anställda i Turkiet är väldigt nöjda med avtalet.