Peter Nilsson på Dillbergs bokhandel i Kalmar

När man frågar en smålänning vilken bok man borde läsa någon gång i livet så blir svaret alltid detsamma: ”Utvandrarsviten” av Vilhelm Moberg.  Ni vet, de fyra böckerna om Kristina, Karl Oskar och alla de andra i Ljuder socken, som lämnar ett fattigt Sverige för ett drägligare liv i Amerika.

Jag går i gång på Peter Nilssons förslag. Temat ligger också i tiden. Hollywoodrosade filmregissören Daniel Espinosa annonserade under Cannesfestivalen i våras att hans nästa projekt är en storfilm baserad på just Vilhelm Mobergs utvandrarepos.
Drivkrafterna för den flyktingström som trotsar Medelhavet i dag är densamma som för de smålandsvenskar som på 1850-talet tog sig över Atlanten, menar Espinosa. Björn Ulveus gör samma jämförelse och vill att musikalen ”Kristina från Duvemålas” nyuppsättning ska lyfta diskussionen om integration. Vilhelm Mobergs emigrantklassiker är alltså angelägnare än någonsin och får därför en given plats när jag packar min strandväska i år.
– Använd böckerna som historiska guideböcker, tipsar Peter Nilsson.

Platser som Ljuder, Långasjö, Korpamoen, Moshult och Duvemåla finns i verkligheten och är man i trakterna kring Småland ska man förstås besöka dem. Där finns minnesmonument, vandringsleder och evenemang som fördjupar läsningen.
– Och prata med folk. I stort sett alla som bor i de här trakterna har en koppling till någon som emigrerade till Amerika. Många kan sitt utvandrarepos, säger Peter Nilsson.
En annan snackis just nu enligt Peter Nilsson är Astrid Lindgrens krigsdagböcker. Närmare bestämt 17 stycken som hon satt och skrev hemma vid köksbordet mellan 1939 och 1945. I dem berättar hon om vardagen i Stockholm, men också om det som händer i världen och om Sveriges agerande under andra världskriget.
– Det här är ju innan Astrid blivit en erkänd författare, men man märker att hon redan har språket och det solidariska engagemanget för den lilla människan, säger Peter Nilsson som varmt rekommenderar att läsa dagböckerna som nyligen getts ut i ett samlat verk.

Att både Astrid Lindgrens Pippi Långstrump och freden fyller 70 år i år är en anledning nog så god för att jag ska vilja läsa in mig på tidsperioden under andra världskriget. Peter Nilsson föreslår en nyutkommen debutant.
– Marie Bennetts roman ”Hotel Anglettere” är en jättefin skildring av Sverige under beredskapstiden. Inte bara om stämningen i landet utan också om två kvinnors förbjudna kärlek till varandra.

Deckare hör annars sommaren och hängmattan till. Peter Nilsson vill tipsa om två. En dansk och en norsk. Jussi Adler-Olsens bok ”Den gränslöse” är inte bara Peter Nilsons egen favorit utan ligger också högt på försäljningssiffrornas tio-i-topp lista. Handlingen utspelar sig på Bornholm men miljöer från både Kalmar och Öland skymtar förbi. Men även ”Grottmannen” av norrmannen Jørn Lier Horst är så spännande att håret reser sig, enligt Peter Nilsson.
– Jag läser framför allt deckare för att de skildrar samhället så bra. De här två exemplen är särskilt bra i det avseendet samtidigt som de är gastkramande.

Och till sist. Den som gillar fantasy har riktig tur i år. ”Sista Riket” av Brandon Sanderson har just kommit i svensk översättning för första gången. Boken ingår i Mistborn-serien.
– Jag hoppas att jag inspirerat några att läsa i sommar och att de kommer till Kalmar. Det är en underbar sommarort. Kom gärna in! Bokhandeln ligger mitt i stan.

EXTRATIPS: Se den aktuella SVT-dokumentären om Astrids liv på SVT play.

Fakta

Peters boktips

Marie Bennett
Hotell Angleterre

Astrid Lindgren  
Krigsdagböcker 1939–1945

Brandon Sanderson
Sista riket

Jørn Lier Horst
Grottmannen

Jussi Adler-Olsen
Den gränslöse  

Vilhelm Moberg
Utvandrarna. Invandrarna.
Nybyggarna. Sista brevet till Sverige