För att få pengar från a-kassan måste en arbetslös person skicka ett intyg från arbetsgivaren på hur mycket man jobbat och vad man tjänat. Många medlemmar har i dag svårt att få ut arbetsgivarintyg och när intyget väl kommer är det ofta fel ifyllt.

För att råda bot på detta har a-kassorna och deras samorganisation, SO, skapat en portal på internet. Sajten heter arbetsgivarintyg.nu och hjälper arbetsgivare att fylla i intyget elektroniskt. När det är gjort kan medlemmen gå in och granska uppgifterna. Om de är rätt klickar man bara på en knapp så skickas intyget elektroniskt till a-kassan.

Pernilla Nilsson, verksamhetschef på Handels a-kassa, ser flera fördelar med den nya portalen.

– Vi tror att hanteringen av arbetsgivarintyg ska gå snabbare för både arbetsgivare och arbetstagare och att en större andel ska vara rätt ifyllda. Den arbetslöse ska därmed kunna få sin ersättning snabbare, säger Pernilla Nilsson.

I dag tar det i genomsnitt åtta veckor från att en Handelsmedlem anmäler sig på arbetsförmedlingen till att man får sin första ersättning från a-kassan.

För att det ska vara möjligt att hantera intygen elektroniskt måste både arbetsgivaren och arbetstagaren ha någon form av e-legitimation. Arbetstagaren kan välja om hen vill ha arbetsgivarintyg elektroniskt eller, som tidigare, på papper.