På Ica Nära Stuvsta söder om Stockholm har man planerat för sedelbytet. Redan i våras uppdaterades det slutna kontantsystemet från Cash Guard med ny programvara. När de nya sedlarna börjar användas i oktober ska alla valörer kunna tas emot, även den nya 200-lappen.

– Innan dess ska all kassapersonal få information om vad som gäller, säger skyddsombudet Kathrine Hägglund.

Säkerhetsrutinerna i butiken har setts över. Entrédörrarna har försetts med ett jalusi som fälls ner vid stängning. Ingen anställd hanterar kontanter efter att de matats in i kassan. Det är ägarna och butikschefen som tömmer kassorna efter stängning och räknar pengarna. Från oktober kommer de varje dag att sortera ut gamla sedlar och lämna till bank som byter ut dem mot nya. En stor del av inkommande sedlar går redan i dag till butikens egen uttagsautomat. På så sätt minskar mängden sedlar som transporteras till banken – som för övrigt ligger vägg i vägg med butiken.

Kathrine Hägglund betonar att det slutna kontanthanteringssystemet är mycket viktigt för säkerheten.

– De som inte har slutet system kanske frestas att sortera gamla och nya sedlar i kassan mellan kunderna. Kassalådan blir synlig och det kan sätta tankar i huvet på folk med onda avsikter.

Fortfarande finns en del frågetecken om hur sedelbytet ska hanteras. I Cash Guard-maskinen förvaras gamla och nya versioner av sedelvalörerna i samma fack. Maskinen kan spotta ut både gamla och nya sedlar som växel. Alla kunder kanske inte vill ha gamla sedlar i växel, särskilt inte när man närmar sig 1 juli 2016, då dagens 20-, 50- och 1000-lappar blir ogiltiga.

– Vi hoppas att vi får närmare information av Ica hur vi ska agera, säger handlaren Maria Rowland.

Tidplan

1 oktober 2015: Nya sedlar: 20, 50, 200 och 1000 kr.

1 juli 2016: Gamla sedlar blir ogiltiga: 20, 50 och 1 000 kr.

1 oktober 2016: Nya sedlar: 100 och 500 kr. Nya mynt: 1, 2, 5 kr.

1 juli 2017: Gamla mynt och sedlar ogiltiga: 1, 5, 100 och 500 kr. 

Fakta

Säkrare sedlar och lättare mynt

De nya sedlar som införs 2015 och 2016 har nya säkerhetsdetaljer som gör dem svårare att förfalska. En ny valör, 200 kronor, tros få till följd att antalet sedlar i cirkulation minskar.

De nya mynten som införs 2016 är betydligt lättare än dagens mynt och dessutom fria från nickel, vilket är en fördel för nickelallergiker. Även bland mynten införs en ny valör, 2 kronor.

De nya sedlarna pryds på framsidan av en svensk kulturperson medan baksidan har motiv från ett svenskt landskap med anknytning till personen:

20 kr: Astrid Lindgren, Småland.
50 kr: Evert Taube, Bohuslän.
100 kr: Greta Garbo, Stockholm.
200 kr: Ingmar Bergman, Gotland.
500 kr: Birgit Nilsson, Skåne.
1 000 kr: Dag Hamnarskjöld, Lappland.