I dag är dagen då man ska uppmärksamma och uppmuntra alla lastbils-, buss- och taxichaufförer ute på vägarna.

Mikael Persson, som kör ut varor till Axfoods butiker i Borlängeområdet, är Handels representant i NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Yrkesförarråd i Dalarna, men kommer inte uppmärksamma dagen något speciellt.
– Jag vet att föreningen ska ställa ut en välthytt, så att folk kan prova att sitta i en bil när den välter. Det är i trafiksäkerhetsfrämjande syfte.

Han har aldrig vält med sin egen lastbil. Däremot kört av vägen. Det var när han åkte på en smal vinterväg, den var plogad utanför asfaltskanten, han trodde vägen var bredare än den var och åkte av.
– Ingenting gick sönder, men jag fick ett litet hack i själen av att inse hur jäkligt nära det är att allt går åt pipsvängen.

Han tycker att den stora frågan för chaufförer just nu är kravet på yrkeskompetensbevis. Enligt ett EU-direktiv måste lastbilschaufförer före september 2016 ha gått en speciell utbildning för att få fortsätta köra.
– Det handlar både om kostnaden för arbetstiden och själva utbildningen. Ska den anställde eller företaget betala? Jag jobbar på ett företag som betalat. Jag har redan gått de 35 timmars vidareutbildning som krävs, säger Mikael Persson.

Fakta

Känner du en yrkesförare? Skicka en hälsning och gratulera på www.yfd.nu. Eller bjud chauffören som kommer till butiken på en kopp kaffe!

Vill du fira dagen lite extra kommer det ordnas evenemang i bland annat Stockholm Cityterminalen, Karlstad Stora torget, Helsingborg Stortorget, Kalmar Dämme, Sundsvall Stora torget och Hudiksvall Gamla flygfältet.

Yrkesförarens dag arrangeras av TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Inom Handels för chaufförerna en tynande tillvaro då många företag, exempelvis Coop och Ica, lagt ut verksamheten på ett externt åkeri och chaufförerna är med i fackförbundet Transport. Kvar inom Handels är exempelvis de som kör för Axfood, Martin & Servera, Menigo och mindre och medelstora grossister.