– Det känns viktigt att göra någonting för alla de människor som befinner sig på flykt. Nu gör vi två bra saker samtidigt. Vi utmanar alla medlemsvärvare att göra detsamma, säger My Sternberg.
– Det finns så mycket man kan göra. Vi har valt det här. Det kände vi var viktigast just nu. Men kan man inte skänka pengar kan man till exempel ge till klädinsamlingar, gå med i studiecirklar där man hjälper asylsökande med svenska, fyller Kajsa Nordin i.

Idén att samla in pengar fick de när Marika Andersson, förste ombudsman i Stockholm, berättade att avdelningen kommer att skänka 50 kronor för varje medlem som värvas under uppsökeriveckan, som pågår denna vecka. De är redan uppe i över 1000 kronor.
– Förutom att ge pengar privat uppmanar vi Handels övriga avdelningar att göra som Stockholmsavdelningen, säger My Sternberg.

Pengarna går via UNCHR till de tusentals människor som nu är på flykt, främst från Syrien. Handels ger även 50 000 kronor till Palmecentret. Pengarna är öronmärkta för ett projekt på plats i Syrien som centret driver. Uppmaningen kom i går och stödet från övriga avdelningar har varit stort.

Fakta

Handels uppsökeri

Handels har flera veckor under året där särskilda medlemsvärvare besöker arbetsplatser för att prata om facket och värva medlemmar. Uppsökeri-veckor är exempelvis vecka 6 och denna vecka, vecka 37.