Alla tjänster på över 80 procent skulle ner till 80, förutom avdelningsledarnas. Åtta anställda drabbades. Samtidigt behövde varuhuset anställa fler.

Det var inget fackklubben gick med på och efter både lokal och central förhandling står det klart. Alla får behålla sina timmar. En del ökar till och med sina kontrakt. Och det ska fortfarande nyanställas.
– Till den sista förhandlingen hade vi i klubben tagit fram ett nytt förslag på schema. Jag hade kollat budgetramen och var och när chefen ville ha personal. Det schemat kunde de inte säga emot. Jag och chefen satte oss ner och tog fram ett nytt schema som i grund och botten är det som klubben la fram, säger Leon Devantier, fackklubbens ordförande på Elgiganten i Halmstad. 

I måndags kväll samlade han till medlemsmöte.
– Det har varit lite konstig stämning i huset under ett par månader. På mötet åt vi tårta och firade lite grann. Det var Handels som bjöd på prinsesstårta.

Även om alla behåller sina timmar krävdes lite förändringar. Varuhuset ska flytta till nya, större lokaler och öka öppettiderna. Leon Devantier får jobba en timma längre varannan lördag och söndag.

Enligt Elgiganten fick alla behålla sina timmar eftersom några anställda slutade i samma veva. Det berodde inte på fackets schemaförslag, menar man. Om kedjan ska fortsätta skära i höga anställningskontrakt på andra varuhus kan man inte säga.
– Vi ser kontinuerligt över vår organisation för att vara så effektiva som möjligt men i dagsläget har vi inga organisationsförändringar planerade, skriver Solveig Alsterborg på Elgigantens personalavdelning i ett mejl.

Leon Devantier håller inte med om att deras schemaförslag saknade betydelse. Han vill visa på vikten av lokala fackklubbar.
– Hade vi inte sagt emot hade de sänkt oss till 80. Det är också ett sätt att spara pengar för dem. Vi som har många timmar har jobbat länge, får lönetillägg och är rätt så dyra. Nya och unga är billigare att ha att göra med, säger han.

Fakta

Det är inget unikt att ett företag skär i de anställdas timmar, och samtidigt vill anställa nya. Senaste exemplet är Media Markt som varslade alla sina anställda för att kunna ändra i deras anställningsgrader. Akademibokhandeln, Coop och Stadium har genomfört liknande förändringar, om än i mindre omfattning. 
Syftet är att få in fler anställda på färre timmar för att få en mer flexibel bemanning.
Handels anser att det är ett brott mot las att dra ner på timmar på flera personer, i stället för att säga upp de sist anställda.