Där har ni min lista på Jake Gyllenhaals fem bästa filmer. Men då har jag inte sett hans senaste. 
Det är inne med listor. Kvällstidningarna listar de rikaste i din kommun, 30 tabbar män gör i sängen och de vanligaste sakerna vi glömmer på hotellrummet. Badkläder, tandborste och rakhyvel.
Vi gillar listor och har tydligen alltid gjort det, läser jag i Tidningen
Språk.
Redan de gamla sumererna gjorde det.
Och ja, jag var tvungen att googla, Sumer – kulturområde i södra Mesopotanien, nuvarande Irak, vars folkgrupp gett oss både hjulet och skriften. Bland mycket annat. Anledningen till att vi gillar listor är att vi vill skapa ordning.
Och ja, få saker ger mig sådan tillfredställelse som när jag kan bocka av någon riktig surdeg på min att-göra-lista. Sist var det ett samtal till Skatteverket och ett klagomål till en kräftleverantör som utlovade 16–22 kräftor i paketet men det innehöll bara 11. Men mejlet studsade så nu är jag tillbaka på ruta ett. Säg den lycka som varar för evigt.

MAN SKULLE KUNNA DELA IN hela livet i listor. Från önskelistor som barn till att-göra-listor som vuxen och där emellan listor på killar, länder man besökt, konserter man sett och killar man legat med. Eller tjejer.
Etta på listan över långkörare på Svensktoppen är Du är min man med Benny Anderssons orkester och Helen Sjöholm. Den låg etta i 278 veckor. Min långkörare på att-göra-listan är rensa vindsförrådet.
Den är nu inne på sin 416:e vecka. Eller om man så vill, åttonde året.
Jake Gyllenhaal ligger för övrigt trea på min lista över de bästa skådespelarna just nu. Etta är Cate Blanchett och tvåa Michael Fassbender.
Och på söndag ska jag träna, boka tvättid och rensa vindsförrådet.
Eller så kollar jag in 10 best football songs på nätet.

Susanna Eklund
Ståuppkomiker och manusförfattare