Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har vid två tillfällen varit ute och kontrollerat om minderåriga kan köpa folköl i Växjö. Första gången lyckades de i 9 av 21 butiker, i andra 7 av 19.

En anställd som satt i en av butikernas kassor har dömts till dagsböter på totalt 4 500 kronor för att ha sålt sex öl till en 15-åring. Resten av butikerna utreds.

Att anställda döms för att ha sålt folköl är ovanligt.
– Vi har bara haft något fall där vi förhandlat för en medlem. En gång slutade det med att arbetsgivaren tänkte att alla har rätt att göra fel och betalade boten, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Facket tycker att det borde vara butiksägaren som straffas, inte den som sitter i kassan.
– Man är anställd av arbetsgivaren och det måste således vara dennes ansvar. Det kan vara så att man måste informera om reglerna oftare. Sen kan arbetsgivaren vidta åtgärder i fall man har slarvig kassapersonal. Det kan handla om en muntlig tillsägelse eller varning vid upprepade tillfällen, säger Krister Colde.

Men Per Geijer, säkerhetschef på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, tycker att det är helt rätt att det är den som sitter i kassan som får ta smällen.
– Precis som om man kör för fort i jobbet. Det finns sanktioner för arbetsgivaren också. De kan förlora tillståndet att sälja folköl.

När ungdomar försöker köpa öl är de påhittiga, vittnar UNF om. En del visar upp bilnycklar för att ge sken av att de är 18 år. Andra håller snabbt upp ett mopedkörkort som liknar ett bilkörkort. Varken fack eller arbetsgivare tror att personalen medvetet bryter mot lagen.

– Många gånger handlar det om att det är svårt att bedöma åldern. Det kan också bero på ett obehag att säga nej. Det är alltid tufft med en form av myndighetsutövande. Det handlar inte om ont uppsåt och jag tycker inte man ska måla ut dem i kassan som tungt kriminella, säger Per Geijer.

Handelsnytt ringde runt till anställda i matbutiker runt om i landet för att höra vilka rutiner de har kring legkoll.

Hur noga kollar du leg?

Pernilla Sandberg, 30 år, City Gross Växjö:

Jag kollar hellre en gång för mycket. Killar som precis blivit 18 kan bli skitförbannade, det är känsligt för dem.
När jag slår in en dosa snus kommer det upp att jag ska kolla id. Reglerna är uppsatta i slussen där vi hämtar kassalådorna och när du börjar jobba här skriver du på rutiner och regler. Ingen kan komma och säga att de inte vet vad som gäller.

Karolina Andersson, 32 år, Coop Nära Haga Umeå:

Vi ska begära leg på alla som vi upplever är under 30, fastän det kan kännas tjatigt. Men det är för en bra sak. Förra veckan kom en kund som var 20 år och tyckte det var onödigt att visa leg. Jag märkte en viss irritation och sa att jag gör det för att det står i min arbetsbeskrivning, inte för att jäklas. Jag är duktig på att berätta för mina kollegor att det får konsekvenser om man åker dit.

Anna Pollack, 45 år, Hemköp Dala-Järna:

Vi ska fråga alla under 25. En gång frågade jag en som var född 72. Då fick han en komplimang. Dala-Järna är litet och Hemköp är ensam butik. Alla känner alla, och vet jag vem personen är behöver jag inte fråga.
Det är jättesvårt att gissa ålder i dag. Folk målar sig och de som är 15 kan se ut som 22. Därför måste man vara väldigt noga. Det är lätt att det bara rullar på. Jag tror inte folk vet att man personligen kan åka dit. Det är nästan något man skulle informera mer om.

Jessica Sundqvist, 36 år, Ica Maxi Luleå:

Innan skulle vi kolla leg på alla, även Agda 85, men det blev ohållbart, mycket tjafs och långa köer. Nu kollar vi bara dem som ser ut att vara under 30.
Jobbigast är när du kan garantera att kunden är över 18, men ändå under 30 och personen inte har leg med sig. Då får de inte köpa. Då kan de bli arga.
Vi har provköpare som kommer från Ica och alla i kassan måste bland annat gå webbutbildningen ”Våga fråga leg”.

Fakta

Enligt alkohol- och tobakslagen kan den som säljer folköl och tobak till någon under 18 år få böter eller fängelse i högst sex månader.

Butiken kan bli av med försäljningstillståndet efter upprepade brott.

För att sälja folköl och tobak krävs tillstånd från kommunen. Om man ska sälja folköl måste butiken även ha ett matsortiment och lättdrycker.

Butiksägaren ska ha ett skriftligt program för egentillsyn, om exempelvis hur personalen informeras om reglerna.

2009 ville en utredning tillsatt av regeringen att straffansvaret vid försäljning av tobak till minderåriga skulle ligga på butiksägaren och bara i undantagsfall på den anställde. En utredning om alkohollagen som presenterades dagen efter ville inte gå lika långt, men folkhälsominister Maria Larsson (kd) öppnade för att det kunde bli samma regler. ”Att som i dag lägga hela straffansvaret på den som sitter i kassan är mycket olämpligt”, sa hon då till Handelsnytt.

I dag uppger socialdepartementet att ingen av lagarna ändrades i fråga om straffansvar.