– Vi har inte hängt med, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels.
Arbetsgivarparten Svensk Handels förhandlingschef, Mattias Dahl, håller med.
– Det vore ett bottennapp utan dess like om vi inte fångar upp branschen nu.

Försäljningen av färdiga matkassar på nätet ökar. Företagen växer snabbt. Att parterna inte hängt med märks för de anställda. Arbetsvillkoren skiljer sig åt – trots att jobbet är detsamma. För att ge ett exempel. Peter Boucher plockar Mathems matkassar. Sonny Ståleberg gör samma jobb, fast åt Ica. Men Peter har inte lika generös ob som Sonny. Faktum är att Peter förlorar lågt räknat 1 000 kronor i ob varje månad. Minimilön för unga utan erfarenhet är också lägre på Peters jobb än på Sonnys.Skillnaderna beror på att Peter och Sonny har olika kollektivavtal. Peter har butiksavtalet, medan Sonny har avtalet för postorder och e-handel (hädanefter kallat ”e-handelsavtalet”).

Och så ser det ut i branschen. Här finns ett virrvarv av kollektivavtal. Handelsnytt har tittat på sju stora aktörer inom matkassebranschen – Linas Matkasse, Mathem, Mat.se, Coop, Middagsfrid, City Gross och Ica. Av dem som faktiskt har kollektivavtal har alla olika avtal. Bara ett, Ica, har det  avtal som enligt parterna, facket och arbetsgivarna,  ska gälla för matförsäljning på nätet, det vill säga e-handelsavtalet.
Men det var inte självklart för matjätten att teckna nuvarande e-handelsavtal.
– Vi utgår från att parterna förhandlar fram ett nytt självständigt och modernt avtal skräddarsytt för digital handel under nästa år som gäller alla i branschen. Annars får vi överväga en annan avtalslösning, säger Anita Fink Knudsen, förhandlingschef på Ica.

Fackklubben på Mathem försöker få till ett byte från detaljhandelsavtalet till e-handelsavtalet. Men deras högsta chef Tomas Kull, vd på Mathem, är tveksam.
– Jag ser inte att nuvarande e-handelsavtal är tillämpbart för oss.

Det finns också de företag som inte har något kollektivavtal alls. Anställda på Linas Matkasse saknar de rättigheter som följer med ett kollektivavtal, som garanterade årliga löneökningar.
 –Vi har en pågående dialog med Svensk Handel i syfte att förstå vilket avtal som är mest lämpat för oss. I dag följer vi detaljhandelsavtalet men vi har inte tecknat det, säger Niklas Aronsson, vd på Linas Matkasse.

Fakta

Så gjorde vi:

Vi har tittat på företag som erbjuder färdigkombinerade matkassar.  Förutom de stora kedjorna Ica, Coop och City Gross har vi tittat på vilket kollektivavtal Linas Matkasse, Mathem, Mat.se och Middagsfrid har. De var de matkasseföretag som hade störst försäljning 2014.