Kön ringlar lång utanför Buttericks på Drottninggatan i Stockholm. En utklädd vakt tar emot vid ingången. Två nöjda besökare går ut. Två nya släpps in i butiken. Anledningen till kön? Det är halloween i helgen.
– Det är den högtid som vi har mest folk och kön brukar vara lång, säger Marie Chalhoub, som inte jobbar denna halloween men arbetade förra.– Buttericks är en känd butik och en av de första som började med maskeradkläder så många reser hit, fortsätter hon.

Buttericks säljer bland annat maskeraddräkter för både vuxna och barn. Kedjan finns på nätet och i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg och Halmstad.

Fakta

Firas sedan 90-talet i Sverige

Halloween firades först på Irland. Under 1840-talet flydde många irländare undan svält till USA och det är från USA som Sverige har fångat upp traditionen. En vanligt halloweentradition för barn är att klä ut sig i spökkostymer och ringa på grannar och be om bus eller godis.  Halloween kommer från engelskans hallow (helgon) och e én som är en kortform för evening (afton). I Sverige firas Alla helgons dag, som i år infaller den 31 oktober, det vill säga nu på lördag.