Stina Näslund ville göra något för flyktingarna. Hon och de andra på korten går att låna, på samma sätt som böcker.

– Det är så många som vill hjälpa till men samtidigt är de rädda att ta på sig för mycket ansvar. En timme kan de flesta avvara. De som läser SFI möter sällan en svensk, säger Stina Näslund.

Den som vill bli utlånad sätter upp en lapp med bild och intressen på anslagstavlan i biblioteket i Sollefteå. Sen skriver man vilka tider som passar och om man blir bokad sms:ar bibliotekarien. Stina Näslunds bild sitter såklart på anslagstavlan. 

– Jag gör det här för att jag blir rädd när jag hör hur stort stöd SD får. Jag tror att det handlar om en rädsla för det okända och att möten minskar rädslan, säger Stina Näslund.

Hon har precis blivit utlånad till en syrisk kvinna som varit i Sverige i ett år och tre månader. 

– Hon talade utmärkt svenska, hon hade varit lärare i arabiska språk. Det var ett jättetrevligt möte, hon hade mycket humor, säger hon.

I efterhand har hon fått veta att hon inte var helt ensam med idén att låna ut svenskar på biblioteket, det finns redan på flera håll i landet.  

– Häromdagen ringde länsstyrelsen och berättade att det finns mer pengar att söka och att man kanske kunde göra en tvåvägsvariant. Till exempel att svenskar kan låna en turk eller någon från Syrien. Alla vet att det är krig där men få vet vad Syrien är för land och hur människor lever där, säger hon.

Men innan hon utvecklar projektet vill hon se hur det landar i Sollefteå och byarna runt omkring. 

Många flyktingar kommer till Sollefteå, de senaste veckorna har 150 personer kommit. Stina Näslund har redan bokat in ett nytt möte med kvinnan från Syrien. 

– Det sista hon frågade innan vi skulle gå var varför jag ville bli utlånad till en invandrare. Jag blev helt paff av frågan för jag har inte tänkt på det. Men så svarade jag att om jag och barnen var tvungna att fly hals över huvud och kom till ett nytt land där jag inte kunde språket, så hoppas jag att där finns några som kan hjälpa mig att komma in i landet, säger hon.

Fakta Stina Näslund

Ålder: 57 år.

Bor: Sollefteå.

Gör: Verksamhetsledare på ABF.

Aktuell med: Projektet Låna en svensk på biblioteket.

Familj: Två barn, en hund och en katt.

Fritid: Möten, politik, kultur, musik, speciellt jazz.