Varje år utser branschtidningarna Market och Icanyheterna handels mäktigast ur arbetsgivarnas perspektiv – och mäktig i handeln betyder en man. För hur man än räknar är den som har mest makt i handeln en man. Av alla namn på listan är 72 procent män. Av de personer som placerat sig på tio-i-topp är 75 procent män.

Men på tredje plats hamnar alltså Svensk Handels vd Karin Johansson. Anledningen är branschorganisationens genomslag för ett återinförande av sänkta arbetsgivaravgifter för unga.
– Det är hedrande. Det visar att Svenska handel flyttat fram positionerna och att vi syns och hörs mer, säger hon till Market.

Förra året knep Handels två platser. Per Bardh, Handels avtalssekreterare hamnade på plats 19. I år kvalade endast fackets ordförande Susanna Gideonsson in. Hon föll från en fjärde plats till en nionde plats.
– Jag har inga kommentarer på denna lista, utan tycker den mest är ett lustigt fenomen, säger hon.

Elgiganten vd Niclas Eriksson har tagit ett rekordkliv, från plats 35 till 2 plats. Det för att han på kort tid styrt Elgiganten från ett blödande företag i kris till positionen som marknadsledande och leverantör av stadiga vinster.
–  Jag ser det som ett bra betyg åt Elgiganten som varumärke och den fantastiska personalen vi har i bolaget. Att vi når framgång och får utmärkelser skapar en stolthet inom bolaget som är viktigt, men också en trygg arbetsplats.

För de anställda har klättringen från kris till marknadsledande bland annat betytt omorganisering, till exempel har heltider blivit deltider.
– Vårt fokus på kunden har inneburit att vi tvingats anpassa vår bemanning när kunderna önskar handla, men utveckling har också skapat många nya arbetstillfällen, säger Niclas Eriksson.

Handels mäktigaste är Per Strömberg, vd på Ica Gruppen. ”Med honom vid rodret har aktieägarna blivit mycket rikare” skriver Market i analysen av hans första placering. Motiveringen till första platsen är bland annat att han basar över cirka 1300 Ica-butiker som omsätter en bit över 100 miljoner kronor.

Tidningen Buffé kvalar också in på listan, plats 41.”De sätter agendan för 2 miljoner hushålls matköp”. Handelsnytt har däremot inte tagit sig in än.

Fakta

1 500 röster

58 kandidater utsågs av en jury och av läsarna. Ytterligare 10 nomineringar utsågs sedan genom en öppen nomineringsprocess på market.se. Därefter hölls en omröstning där 1 500 läsare röstade. Rösterna tillsammans med juryns bedömningar fastställde listan utifrån kriterierna formell makt, informell makt och extraordinära faktorer.

Hälften av namnen på listan är nykomlingar.

Sju placeringar är annat än en person, exempelvis händelser eller saker som Facebook och tidningen Buffé.

Läsarrösterna avgjorde vid oenighet i juryn.