I maj var Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, ute och kontrollerade butiker i Växjö. En 13- och 15-åring lyckades köpa folköl i 9 av av 21 butiker.

Alla nio anställda som satt i kassan polisanmäldes. Handelsnytt har tidigare skrivit om att en av dem fick böter för att ha sålt ett sexpack. Nu har ytterligare två butiksanställda fått böter. De jobbar alla i olika Coop-butiker.

All personal får nu extra utbildning. Dels en repetition av en årlig kurs om viktiga regler, dels en från Svenska spel om att kunna bedöma en persons ålder. De görs över nätet, på arbetstid.
– Vi gnuggar in så hårt det bara går att man ska kolla legitimation på dem som ser ut att vara under 25. Vi kan inte göra mer än så. Det är alltid synd om den som drabbas. Ingen har något intresse av att sälja folköl till ungdomar, säger en butikschef i en av de berörda butikerna.

Handels har inte varit inblandat i något av fallen, men berättar att en arbetsgivare i ett tidigare fall betalade boten. I dessa fall får de anställda stå för pengarna själva.
– Det är samma sak om en som har tjänstebil kör för fort eller parkerar fel. Man får betala själv, säger Peter Swelén, personalchef på KF Göta som äger Coop-butikerna.

UNF gjorde även en provköpsrunda i augusti. Då lyckades man köpa öl i 7 av 19 butiker. Polisen uppger att man ska anmäla även de anställda i de butikerna.

Läs tidigare artikel här!

Fakta

När UNF gör provköp går minst två personer in i affären. En är under 18 år, och den andra över. De låtsas ofta som de inte känner varandra. Den ena försöker köpa öl, den andra blir vittne.

Om den anställde i kassan åker fast eller inte beror till stor del på hur UNF agerar efter köpet. Konfronterar de personalen direkt är brottet lättare att bevisa. Om de kommer tillbaka efter några dagar försvåras bevisföringen och ärendet kan läggas ner.

Till Handels kongress nästa år har det kommit motioner om att det ska bli 18-årsgräns på att sitta i kassan och sälja åldersreglerade varor. Har man inte åldern inne att köpa ska man inte få sälja, resonerar man. Man kan utsättas för påtryckningar från jämnåriga. Man tycker också att minderåriga ska slippa rån och risken att straffas. En annan motionär vill införa lag på att alla ska visa leg vid köp av exempelvis öl, oavsett ålder.

Fakta De dömda

Anställd 1: Provköparen ville köpa öl i självskanningen. Den anställde kom fram och frågade om legitimation. Enligt förhöret sa kunden att han inte hade leg. ”Hen frågade om killen hade något att styrka sin identitet med. Han höll fram en bilnyckel. I kombination med kompisen som såg äldre ut godtog hen detta och lät köpet gå igenom /…/ Det verkade ologiskt att den äldre skulle låta en yngre köpa ölen.”

Fick 30 dagsböter á 50 kronor + 800 kronor till Brottsofferfonden = 2300 kronor

Anställd 2: I förhöret säger den anställde att skanningen krånglade och hon var lite disträ. ”Hon koncentrerade sig inte tillräckligt på kunden /…/ Hen har aldrig försökt köpa själv när hen var under 18 och har aldrig fattat att det var så allvarligt. När hen började i butiken fick hen ett papper att läsa om reglerna kring alkoholförsäljning”.

Fick 30 dagsböter á 50 kronor + 800 kronor till Brottsofferfonden = 2300 kronor

Anställd 3: Enligt förhöret tog den anställde legitimation på kunden: ”Hen tittade på leget två gånger innan hon gav tillbaka det. Hen vet inte vad som blev fel, men kan tänka att det skulle kunna bero på hens kraftiga brytningsfel.”

Fick 30 dagsböter á 150 kronor + 800 kronor till Brottsofferfonden = 5300 kronor