– Jag har informerat de anställda om situationen i USA och sagt att de som vill, antingen som privat person eller som facklig företrädare eller fackklubb, kan göra ett stöduttalande på sociala medier, säger Johan Hagman, centralfacklig samordnare för Handels på Ikea.

Det var i går, den 16 november, som ett tiotal Ikea-anställda på varumottagningen i Stoughton Boston USA gick ut i en-dagsstrejk. På avdelningen jobbar ett 30-tal anställda och de har under en längre tid försökt att bilda fackklubb men på olika sätt motarbetats av Ikea. Möbelföretaget försvårar för facket att prata med anställda, hotar anställda om problem som kommer uppstå om de går med i facket – och vägrar godkänna de anställda som vill organisera sig.

Ikea i USA anser dock inte att detta stämmer. Men för att kunna godkänna facket vill Ikea att en sluten omröstning ska ske – och att den ska skötas av en särskild organisation, National Labor Relations Board, NLRB.
– Det är de anställdas rätt att organisera sig och de ska kunna göra det utan repressalier från vare sig företag eller fack. Därför vill vi se en sluten omröstning, säger Mona Liss, talesperson på Ikea i USA.

Dessutom litar inte Ikea på att avdelningens anställda vill bli representerade av facket.
– Vi har anledning att tro att det inte alls stämmer, säger Mona Liss.

Men det är absurt, menar Alke Boessiger, chef för UNI commerce, det globala facket UNI:s handelssektor. De anställda har vid tre tillfällen, mycket tydligt visat att de vill organisera sig fackligt, bland annat har de skrivit under en framställan som de personligen lämnat till ledningen på varuhuset i Stoughton.
– 75 procents anslutning är en mycket säker siffra. Ikea gav inte de anställda några andra alternativ än att använda sitt fackliga vapen, strejk, för att visa att de vill organisera sig. UNI står bakom strejken. Och att tro att de som faktiskt går ut i strejk inte vill organisera sig fackligt, är det ens möjligt? säger Alke Boessiger.

Runt om i världen har Ikea-anställda markerat sina sympatier med de anställda i Stoughton. Även Handels stödjer de Ikea-anställda i USA, bland annat hade de visat sitt stöd på sociala medier.
– Självklart tycker vi att Ikea ska tillåta facklig organisering och ges möjlighet att förhandla överallt i världen där de bedriver verksamhet och tycker att Ikea som ett företag med svenska värderingar så långt som möjligt ska underlätta detta, säger Susanna Gideonsson, Handels ordförande.

Handels kommer att följa utvecklingen.
– Fortsätter företaget att bjuda motstånd så får vi i samarbete med UNI planera helt andra åtgärder, säger Susanna Gideonsson.

Johan Hagman är centralfacklig samordnare för Handels på Ikea i Sverige. Han har informerat de anställda om situationen i USA och sagt att de som privat person, som facklig företrädare eller fackklubb, kan ett stöduttalande på sociala medier.
– Facket har en stödtext ”I #StandWithStoughton as @IKEA_Stoughton workers go on strike for union recognition at @IKEAUSA” som man kan använda om man vill, säger han.

Alke Boessinger hoppas att svenska Ikea tar sitt ansvar och markerar för den amerikanska ledningen att det inte är ok att motarbeta anställda som vill organisera sig fackligt.
– Ikea säger att de är för social dialog. De kan inte säga det och sedan vägra dialog med sina anställda. Sverige behöver markera. Och menar den amerikanska ledningen allvar med att de är för att anställda organiserar sig fackligt kan de göra sig av med sin advokatbyrå som är välkänd för sin antifackliga inställning, säger hon.