– Visst har man sett väktare och poliser gå runt här, men jag hade gärna sett fler. Vi har inte fått någon extra information eller så. Man får helt enkelt hoppas att det är genomtänkt, säger Kristina Tjernell, säljare på Stjärnurmakarna i Mall of Scandinavia.

Hon vittnar om en späckad öppningsvecka. Köerna har ringlat sig långa utanför butiken och försäljningen har gått kanonbra. Det har varit hårt jobb, men också väldigt kul, säger hon. Ändå har händelserna i Paris och säkerhetsläget i Sverige funnits med i tankarna.

–Jag vet inte om gemene man tänkt på det. Men jag har funderat mycket på det, säger Kristina Tjernell.

Flera andra som Handelsnytt pratar med säger samma sak. Någon extra säkerhetsinformation har man inte fått, och fler synliga väktare hade varit önskvärt.

På ett av de större modevaruhusen i Mall of Scandinavia har säkerhetsfrågan varit uppe för diskussion. Under den senaste veckan har butiken, trots den förhöjda terrorhotsnivån samt att gallerian under öppningsdagen tog emot över 50 000 fler besökare än planerat, endast haft en väktare på plats.

– Vi har sagt till om det. Det är för lite. På varuhus i Stockholm city har man alltid haft minst tre väktare, säger en anställd till Handelsnytt.

Sylwia Ston, säljare på Clas Ohlson, har dock en annan bild. Hon tycker att butiken haft en hög närvaro av väktare och att alla säkerhetsrutiner varit tydligt genomgångna innan öppning.

– Vi har fått utbildning och alla har varit medvetna om vad man ska göra utifall något skulle hända. Det gick något larm där i början, annars har det gått väldigt bra. Jag har inte märkt av någon oro från kunderna, säger hon.

Centrumledningen på Mall of Scandinavia vill inte kommentera gallerians säkerhetsarbete i detalj. Men enligt centrumchefen Lena Rune följer man frågan löpande.

– Självklart stärker vi upp vår egen beredskap i samband med större kundflöden. Med hänvisning till händelserna i vår omvärld den senaste tiden, följer vi polisens rekommendationer om höjd vaksamhet, skriver Lena Rune i ett mejl till Handelsnytt.

LÄS MER:

”Vi är där när Mall of Scandinavia öppnar”

Fakta: Störst i Norden

Mall of Scandinavia har cirka 250 butiker på en yta om 100 000 kvadratmeter. Därmed är man den största gallerian i Norden.

I gallerian arbetar omkring 2000 personer. Exakt hur många av dem som är butiksanställda är än så länge oklart. 

Handels driver just nu ett värvningsprojekt i Mall of Scandinavia. Målet är att värva 200 nya medlemmar i gallerian.

Mall of Scandinavia  slog upp portarna den 12:e november i Solna norr om Stockholm.