Säkerhetsutbildningen har funnits länge och hittills har 150 000 anställda gått den.
– Stora skillnaden med den nya versionen är att den har kortats ner från två timmar till 45 minuter. Efter att man gått den är man lite mer förberedd om något skulle hända och du har större chans att kunna komma tillbaka till jobbet, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

I den nya utbildningen breddas också innehållet från att främst gälla rån, hot och våld till vanligare inslag i butiksvardagen, som stökiga kunder. Anställda får lära sig hur man ska hantera olika situationer och hur arbetsplatsen kan göras mer säker.

”Säker i butik” görs på datorn, plattan eller mobilen, tar 45 minuter och avslutas med ett prov. 12 rätt av 15 ger ett intyg. Arbetsgivare och skyddsombud ska gå en extra del. Utbildningen ska göras på arbetstid. Man kan göra den hemma, men då ska man få lön för tiden.

Fakta

Utbildningen har tagits fram av Handelns Arbetsmiljökommitté, HAK, och Prevent.

I HAK sitter fackförbunden Handels och Unionen och arbetsgivarorganisationerna Svensk Handel och KFO.

Att alla anställda ska ha gått ”Säker i butik” är ett av kraven i 13-punktsprogrammet ”Skydd mot rån i handeln”.