Katarina Hjörneby har tagit med sig intresset för miljö och politik in i sitt fackliga engagemang. Nu hoppas hon bli vald till kongressombud.

Åtta månader efter att hon blev suppleant i klubbstyrelsen hamnade hon näst högst på valsedeln i ombudsvalet till Handels kongress.

– När jag går in för något ger jag 100 procent, förklarar hon.

Djupast ligger nog engagemanget för miljön och jordens resurser. Katarina Hjörneby har studerat miljövetenskap vid Karlstads universitet.

– Jorden är det viktigaste vi har och allt hänger ihop. Det vi producerar långt borta påverkar människor och miljö både där och här. Mitt engagemang bottnar i medmänsklighet.

Hon är miljöpolitiskt aktiv inom Feministiskt initiativ och hade egentligen velat åka till klimattoppmötet i Paris.

– Fast efter terrordåden känns det inte så kul. Jag sitter hemma och följer föreläsningar och workshops via internet i stället.

Hur vi har det på jobbet är enligt Katarina också en miljöfråga.

– Vi sliter ut oss och arbetar mer än vi orkar så att folk blir sjukskrivna. Det gäller inte bara i handeln utan i alla yrken där man jobbar med människor. Därför borde vi införa sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.

I januari i år blev hon tillfrågad om hon ville engagera sig fackligt i klubben på sin arbetsplats Ikea Malmö. Hon valdes in som suppleant och gick raskt alla sex steg i den fackliga utbildningen. Det gav henne nya insikter om sambanden mellan arbete, privatliv och samhälle. Och om kraften i den solidaritet som fackligt arbete bygger på.

– Vi hjälper oss själva och får det bättre tillsammans!

Den visionen vill hon förmedla till arbetskamrater som hon försöker värva till Handels. Katarina Hjörneby har rykte om sig att kunna övertyga.

– Jag är bra på att känna in andra människor och möta dem på rätt nivå. Det är nog därför jag arbetar med sälj.

Känna in, fokusera, kommunicera. Allt hänger enligt Katarina ihop med hennes rika erfarenhet av yoga och meditation.

– Det handlar om acceptans och att vara i nuet – för att kunna förändra.

Handels kongress i april nästa år är en chans att förändra fackets inriktning. Om Katarina blir vald till ombud hoppas hon få tillfälle att plädera för både bättre miljö och kortare arbetstid. Oddsen att hon får åka till Stockholm i april är goda. Hon har placerats som nummer 2 av 31 kandidater på Malmöavdelningens valsedel i ombudsvalet som pågår fram till 31 december.

– Jag blev lite chockad – men också peppad att göra ett bra jobb.

Profilen

Katarina Hjörneby

ÅLDER: 23 år.
JOBB: Ikea Malmö.
AKTUELL: Kandidat i det pågående valet av ombud till Handels kongress 2016.