På Ica Maxi Stenhagen i Uppsala är 37 procent av de 150 anställda 25 år eller yngre. För dem betalar arbetsgivaren en lägre arbetsgivaravgift än för äldre anställda, men sedan 1 augusti i år är denna rabatt mindre än tidigare. Tre månader efter avgiftshöjningen har arbetsgivaren inte gjort några förändringar som svar på den minskade ungdomsrabatten.

– Vår försäljning utvecklas bra så vi har inte behövt dra ner, säger personalchefen Anna Sundgren.

Hon kan inte peka på att företaget ändrade sin personalpolitik när ungdomsrabatten infördes 2007 och 2009, och hon tror inte att det blir någon större förändring när den nu avskaffas.

– När jag ska rekrytera spelar ålder inte längre samma roll, men skillnaden är inte stor mot tidigare. Den som har mer livserfarenhet kan ha lättare att bemöta kunder.

Dagligvaruhandeln är trots det en viktig ingång till arbetsmarknaden för den som lämnar skolan. Det går att få jobb utan erfarenhet om man är beredd att börja på få timmar och osäkra villkor. Evelina Knutsson fick sommarjobb på Maxi Stenhagen för ett och ett halvt år sedan. I dag är hon 20 år gammal, har 17 arbetspass i månaden på sitt schema och tar gärna extra timmar.

– Jag fick en bra introduktion. En tjej stod bakom mig i kassan. Hon visade hur allt fungerar och lärde mig att bemöta kunder på ett bra sätt. Det är en bra erfarenhet för framtiden då jag hoppas kunna jobba som make up-artist.

Annchie Kloow, ledamot i Handels klubbstyrelse,  tycker att arbetsgivaren tar väl hand om anställda i alla åldrar.

– Alla har lika lätt att få extra timmar och den låga personalomsättningen är ett tecken på att folk trivs. Men klubben ligger på för att minska användningen av allmän visstid.

Fakta

Ungdomsrabatten

Arbetsgivaravgifterna för unga sänktes av den borgerliga regeringen.

Nuvarande regeringen höjde avgifterna i ett första steg i augusti i år. 1 juli nästa år slopas rabatten helt.

Kostnaden för reformen motsvarar i dag 18 miljarder kronor per år.

Av de fyra boregerliga partier som införde åtgärden vill i dag endast Centerpartiet ha kvar den i samma form.