När det gäller effekten av den minskade ungdomsrabatten är Ica Maxi Stenhagen representativt för de 20 större livsmedelsbutiker Handelsnytt talat med. 15 av 20 har inte gjort några förändringar alls sedan arbetsgivaravgifterna höjdes i augusti.

– Subventionen har aldrig påverkat vår rekrytering, vare sig när den infördes eller när den tas bort, säger Jörgen Jönsson som driver Ica Kvantum Oj i Åstorp.

Några handlare och butikschefer säger dock att de minskat verksamheten. På Ica Maxi Ronneby har yngre anställda tvingats sluta då tre halvtidstjänster tagits bort sedan augusti. Andra har minskat antalet arbetade timmar, till exempel Coop Forum i Linköping.

Handels klubbordförande Anna-Karin Söderlund är dock tveksam till om det beror på arbetsgivaravgifterna.

–Coop överlag drar ner på timmar just nu.

Ica Maxi Falköping har sett över timuttaget, men enligt facket har det andra orsaker än de höjda arbetsgivaravgifterna.

Enligt kollektivavtalet för Coops stormarknader är det bara studerande som får ha scheman med färre än 25 timmar i veckan. Därför varnar flera stormarknadschefer för att det är studenterna som får ta smällen när verksamheten ska anpassas till högre kostnader.

– Vi kommer säkert att behöva dra ner på antalet studenter som jobbar extra, säger Christer Hedin, stormarknadschef på Coop Forum i Västerås.

Även flera Ica-handlare räknar med de ökade personalkostnaderna kommer att få konsekvenser för bemanningen i framtiden.

– Våra kostnader ökar med en miljon per år. Det kan leda till att vi försöker bli effektivare och håller igen när vi skulle bemannat upp, säger Niklas Talevski, färskvaruchef på Ica Kvantum Emporia i Malmö.