Från hemmet i Kalmar sprider Erika Petersson många av sina Twitter-fyndigheter. ”Igenkänning från butiksjobbet är A och O”, säger hon. Hennes debutbok En triss med vinst har hittills gått åt som smör i solsken.

Erika Petersson medger att hon är lite nervös. Det är bara en dryg vecka sedan hon ”kom ut” för sin chef. Hon bollade saken med sig själv i flera månader innan hon slutligen tog beslutet. Det var dags att sluta gömma sig bakom Twitter-kontot.
– Jag har gått igenom vartenda inlägg. Det har helt tagit över mitt liv de senaste dagarna! Jag vill vara supersäker på att jag kan stå för allt jag skrivit, säger Erika Petersson.
Hon har precis hämtat ut den egenproducerade debuten En triss med vinst från tryckeriet. Boken, som baseras på Twitter-kontot och som också bär hennes namn, var ett stort skäl till att hon nu lägger korten på bordet.
– I och med det så har jag redan gått ut med vem jag är på ett sätt. Men jag har aldrig varit med på bild innan, säger Erika Petersson.

Det är morgon när vi möts i hennes lägenhet ett par kilometer utanför centrala Kalmar. Vi är lite tidiga och hon är ännu inte klar med morgongröten när vi kommer fram.
– Min chef tog det bra, det var inga konstigheter alls. Även om jag funderat massor på att jag hållit det hemligt så har jag hela tiden försökt tänka: ”Vadå, det är ingen big deal”. Jag skriver aldrig så att man kan spåra någon, jag anonymiserar alltid, säger Erika Petersson medan vi plockar undan bokhögar och orderbeställningar och slår oss ner i vardagsrumssoffan.

Hon började på Coop redan som 14-åring. I dag är hon 21. Under de sju åren har twittrandet hängt med åtminstone tre. Själv beskriver hon kassajobbet som ”en jävla kamp, men också det tryggaste hon vet”.
– Det är allt jag har gjort och kan. Vi är som en liten familj i min butik. Men visst blir man less på folks attityd ibland. Folk som arbetar i butik känner definitivt igen sig i det jag skriver, det är därför jag tror att kontot fått en sådan spridning.
För den som inte är bekant med fenomenet Drottningen i kassan handlar skämten om alltifrån den mytomspunna varupinnen till tröttsamma legitimationsvitsar och orimliga servicekrav från kunderna. Tonen är ömsom bitsk och ömsom varm. Språket är medvetet slarvigt och fyllt med slang och svengelska. Igenkänningen går som en röd tråd genom allt.

Hatkärlek är ett ord som dyker upp när man läser hennes betraktelser från kassastolen. Men riktigt så långt vill Erika Petersson inte gå.
– Jag förstår att man kan se det så. Men jag tycker mycket om mitt jobb och jag skriver oftast när något konstigt händer, inte när det bara är bra.
Erika Petersson betonar att kontot, och även boken, främst handlar om att ge henne själv och andra en stunds förströelse. En liten krydda mitt i vardagsslitet, helt enkelt.
Men ju längre tiden gått desto mer har även någon slags agenda vuxit fram. Det handlar om att motbevisa nidbilden om kassajobbet som grått och trist, men också att bekämpa fördomarna om att ”bara vara en kassörska”.
– De flesta av mina vänner har olika typer av lågstatusjobb. Det finns en maktobalans som gör att vissa tror att man kan behandla en hur som helst. Alla vet om att det är så här, men väldigt få pratar om det, säger Erika Petersson och fortsätter:
– Jag har fått många reaktioner i stil med ”tack för att du gör detta” och ”du sätter ord på mitt liv” och så vidare. Det var inte min mening, men jag har insett att det jag skriver faktiskt kan ha betydelse.

Efter flera år med stadigt stigande följarsiffror bestämde hon sig i våras för att skriva en bok. Ett smart drag har det visat sig. Efter att den kom ut för ett par veckor sedan har hon sålt alla 160 ex hon först tryckte upp. Nu har hon skickat efter 160 till.
– Jag hörde först av mig till ett förlag men fick nej. Eftersom jag gick grafisk linje på gymnasiet vände jag mig till min gamla lärare. Hon fick mig inse att jag kunde göra det här själv.
Att gå från sociala medier till att hålla på med paket och frimärken har varit en välkommen förändring. Hon har njutit av det fysiska att distribuera boken till läsarna.
– Tanken var att boken skulle spegla Twitter-kontot, något som jag tycker att jag lyckats med. Att nu sitta här och slå in böcker och skicka dem till folk som faktiskt vill läsa är så kul. Det är något helt annat än att få en retweet, helt klart.

Fakta

Erika Petersson

Ålder: 21 år.
Bor: I Kalmar tillsammans med sambo och katt.
Jobb: Tillsvidareanställd på Coop i Kalmartrakten. Arbetar deltid, 65 procent.
Aktuell: Som kvinnan bakom Twitter-kontot Drottningen i Kassan @kassadrottning, samt med den egenproducerade humorboken En triss med vinst.
Inspireras av: Serietecknarna Liv Strömquist, Nanna Johansson och Sara Granér.

Krönikör i Handelsnytt

Från och med nästa nummer kommer Erika Petersson att vara en återkommande krönikör i Handelsnytt. Håll utkik efter hennes bild i tidningen!