– Vi håller på att hitta en lösning nu. Vi har ett bra samarbete med ledningen. Vi är också flera skyddsombud nu, vilket underlättar arbetet, säger Ahmed Al Derawi, som sedan några månader är huvudskyddsombud på lagret.

Han och anställda på Ewerman tar emot frukt- och grönt från såväl svenska som internationella aktörer. Varorna ompaketeras sedan till Ewermans kunder, exempelvis livsmedelsbutiker.

Det är ett tungt och farligt jobb. Risken att få en lastpall över sig är övervägande, menar Arbetsmiljöverket. Gallerskyddet på truckarna är nämligen alldeles för lågt för stapeln av lastpallar.
– Vid en kraftig inbromsning eller kollision kan ett ras mot föraren få förödande konsekvenser, säger Håkan Bergmansson, inspektör på Arbetsmiljöverket.

AV har flera gånger riktat kritik mot Ewerman. 2013 förbjöd verket användningen av de farliga truckarna. Förbudet ignorerades och Ewerman dömdes att betala ett vite på 30 000 kronor.
– Det är få viten som faktiskt verkställs, så detta är ovanligt. De allra flesta företag rättar till problemen innan det går så långt, säger Håkan Bergmansson på AV.

Men att betala 30 000 kronor i vite räckte inte. Vid ett kontrollbesök i början av 2015 upptäckte AV att truckarna fortfarande används.  Då fick AV nog och Ewerman riskerar nu 400 000 kronor i vite om inte truckarna blir säkra att köra.
– Jag förstår inte att det har tagit så lång tid att åtgärda detta. Nu hoppas jag verkligen att de gör det. De har uppenbarligen inte kompetensen själva i dagsläget, utan behöver ta in hjälp utifrån. De måste även skriva en handlingsplan på hur de ska åtgärda problemen, säger Håkan Bergmansson.

Vitet gäller även den stora risk för belastningsskador som lagerarbetarna på Ewerman utsätts för. De höga staplarna tvingar nämligen till alltför tunga lyft ovan axelhöjd. Även detta har AV påpekat vid flera tillfället.

Ewermans vd Johan Bengtsson menar att de i stort redan gjort det AV kräver.
– Vi har åtgärdat problemen och att allt kommer vara klart till sista mars, säger han.

Ni har vid upprepade tillfällen sagt till AV att ni tagit tag i problemen. Varför ska man tro er nu?
Vi jobbar med stora volymer därför tar det tid och ändringarna ska göras i många led. Vi har exempelvis köpt in nya maskiner som delar lastpallarna innan de når vårt lager. Vi har också köpt nya gallerskydd som ska vara monterade på truckarna senast sista januari, säger Johan Bengtsson.

Huvudskyddsombudet Ahmed Al Derawi bekräftar att gallerskyddet på en del truckar bytts ut.
– De andra ska inte användas. De höga staplarna ska också bort. Skyddsombuden och ledningen ska även träffas regelbundet för att diskutera arbetsmiljön.

Ewerman har ram till 31 mars på sig att åtgärda problemen.

Fakta

130 personer jobbar på Ewerman

Lagerarbetarna på Ewerman tar emot frukt och grönsaker via både internationella och nationella lastbilar, ompaketerar varorna och fraktar dem vidare till sina egna kunder, bland annat livsmedelsbutiker. Ewerman ligger i Helsingborg och har runt 130 anställda. 2014 gick företaget med 17,5 miljoner kronor i vinst och omsatte runt 1,3 miljarder kronor. Källa: Senaste årsredovisningen, 2014.