Det var i augusti förra året som Kjell Karlsson bestämde sig för att säga upp sig från sitt arbete som cykelreparatör på en cykelbutik i Forshaga. När han kontaktade Handels med frågor om a-kassa fick han reda på att han fått över 16000 kronor för lite i lön och semesterersättning under den fem månaders-period han varit anställd.

När Kjell konfronterade sin arbetsgivare med detta möttes han av totalt oförstånd.

– Han sa åt mig att försvinna på stört. Trots att jag hade uppsägningstid kvar enligt kollektivavtalet, berättade Kjell Karlsson för Handelsnytt i november.

Ärendet landade hos fackens juristbyrå, LO-TCO Rättsskydd, som tog frågan vidare till Arbetsdomstolen. Men nu har istället en förlikning nåtts.

– Förlikningsdiskussioner fördes per telefon med hjälp av Arbetsdomstolen. Min uppfattning är att det var det som fick arbetsgivaren att förstå allvaret, säger förbundsjuristen Sofie Malmkvist.

Butiksägaren ska betala ut de 16 000 kronorna, samt ett par tusen extra i skadestånd. Det är en bra bit ifrån de 153 000 kronor som LO-TCO Rättsskydd först yrkade på.

– Men det är en stor fördel att nå en förlikning på ett så tidigt stadium i en process. Det viktiga var att han fick det som kollektivavtalet föreskrev.

Kjell Karlsson själv är nöjd med hur det slutade. Framför allt att processen blev kort, säger han.

– Jag är glad att få tillbaka mellanskillnaden och att det hände så fort som det gjorde. Det är klart att det hade kunnat bli en helt annan summa om det gått till i domstol. Men samtidigt hade det känts krångligt att åka fram och tillbaka. Jag fick rätt, det var det viktigaste, säger Kjell Karlsson.

Hela summan ska vara utbetald till Kjell Karlsson senast i slutet på februari. Om inte fortsätter tvisten till Arbetsdomstolen.

Fakta: Ung i Handeln

Handels har sammanställt en rad saker som är bra att hålla koll på som ung och nyanställd inom handeln.

Frågor som tas upp är bland annat bland annat anställningsbevis, semesterersättning, minimilön och sjuklön. Läs mer här.