I takt med att kontanterna fortsätter att minska har kampen om framtidens betallösningar hårdnat.

Enligt experterna finns det tre möjliga scenarion. Antingen förvandlas dagens betalkort till så kallade kontaktlösa kort som blippas mot en terminal eller så flyttar betalningarna in i mobilen. Ett tredje alternativ skulle kunna vara biometrik, det vill säga scanning av handflator och fingeravtryck.

På Ica City Fristad i Borås har man sedan en tid tillbaka både kontaktlösa kort och mobilbetalning via Swish och QR-scanning med Ica-appen.

– Kundresponsen har varit väldigt bra. Men det ligger än så länge på ganska blygsamma nivåer. Vi har runt 2000 transaktioner om dagen och kontaktlösa kort är kanske 50 av dem. Swish-betalningar ligger på cirka 4-5 om dagen, säger Lillemor Johansson, medarbetare och kassaansvarig på Ica City Fristad.

Vad gäller QR- scanning med mobilen är det ännu färre. Knappt några alls berättar Lillemor Johansson. Tekniken är inte ny, bland annat har Axfood-kedjan satsat på den snarlika betaltjänsten Seqr ända sen 2013. Men oavsett om tjänsten heter Seqr, Wy Wallet eller Ica-appen har användningen legat på väldigt låga nivåer.

Mobiltillverkare som Apple och Samsung har också lanserat mobila betaltjänster, men än så länge utan att nå något bredare genomslag.

På frågan vad Lillemor Johansson tror kommer näst, mobil eller kontaktlösa kort, säger hon kortet. Det är så invant hos kunderna, menar hon.

– Kontaktlösa kort sköter sig själv. Jag tycker själv det är hur smidigt som helst, säger hon.

Arbetsmiljömässigt då? Fler moment i kassa och krånglande uppkoppling skapar stress och köer i kassan. Lillemor Johansson känner till viss del igen det. I takt med att vi blivit mer mobila är också fler omedvetna om vad man har på kortet, vilket leder till mobilöverföringar framme i kassan.

– Det har ökat. Men jag ser det inte som ett problem. Man kan parkera köpet och ta någon emellan i värsta fall. Vi har fått lathundar vad gäller Swish, och de kontaktlösa korten sköter sig själva.

Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel, är lika övertygad som Lillemor Johansson – betalning med kontaktlösa kort är nästa stora steg. Men mobilbetalningar och biometrik är inte långt efter.

– Kunderna är ganska konservativa. Jag är övertygad om att vi om några år i huvudsak kommer att betala med mobilen, och på sikt med biometrik-lösningar. Men först ut tror vi är kontaktlösa kort. Många av dagens moderna terminaler är redan förberedda för tekniken. Man måste dock uppgradera programvaran och skicka ut rätt kort, vilket bara Ica-banken gjort än så länge.

Många har annars lyft fram bankägda som Swish en stark kandidat. Med över tre miljoner användare i Sverige har den det som många andra appar saknar, användare. Från början var Swish främst till för betalningar mellan privatpersoner, men sedan drygt ett år tillbaka har bankerna även öppnat upp för småföretag och organisationer. Men enligt Bengt Nilervall är transaktionerna dyra för företagen, och dessutom är Swish dåligt integrerat med kassasystemen.

– För stora spelare som spelarna som ICA, KF och Axfood är vi inte där än. Det kommer så småningom säkert att bli ett bra komplement. Men i dagsläget är det mer som en backup om inte terminalerna skulle fungera, säger Bengt Nilervall.