Kontaktlösa kort

För betalningar upp till 250 kronor behövs ingen kod utan man blippar helt enkelt kortet mot en terminal. Vem som helst kan blippa korten, vilket kan ses som en nackdel ur säkerhetssynpunkt.

De flesta moderna terminaler har tekniken installerad, men korten måste också ha ett särskilt chip. Fungerar idag för alla som har Ica kort och som handlar på ICA. Även Danske bank har nu börjat skicka ut kontaktlösa kort, och övriga kortutgivare spås snart följa efter.

Mobilbetalningar

Har egentligen funnits länge. Den svenska Appen Seqr är bekant för många, bland annat eftersom Axfood har den i alla 800 Hemköp och Willys-butiker. Kunderna har dock inte nappat och Seqr går idag ekonomiskt dåligt.

Även bankägda Swish är välkänd, men är än så länge dyr inom handeln och kostar cirka tre kronor per transaktion. På grund av det lär det dröja innan Swish blir standardlösning.

Andra aktörer är telekombolagens Wywallet, samt Apple pay, Samsung air, och Android pay. De senare alternativen än så länge inte tillgängliga i svenska butiker.

Biometrik

Även om tekniken finns tillgänglig, bland annat i  Apple Pay som använder en kombination av fingerscanning och kontaktlösa betalningar, är det få som tror att detta kommer att vara nästa steg. Säkerheten är ett av det stora frågetecknen, eftersom fingeravtryck är relativt enkla att förfalska. I Lund har en forskargrupp tagit fram en betalterminal som scannar blodådrorna i handen och därefter godkänner betalningen.

Lokala valutor

Parallellt med den digitala utvecklingen pågår även en utveckling där så kallade ”lokala valutor” introduceras lite här och var. Dalern i södra Dalarna, det lokala bonussystemet Fillit, som bland annat finns i Filipstad, samt The Brixton Pound i stadsdelen Brixton i London är några exempel. Enligt svensk handel är det ett bra sätt för lokala marknader att marknadsföra sig själva, men inget som kommer att få bredare spridning.