Har det hänt något? Det har det sällan. Om man inte räknar en bekant som vill upp- lysa sina 221 följare att han fått kräksjuka.

Nyss hade någon delat ett klipp ”Metro de Japon vs Mexiko”. Tunnelbanan Japan mot Mexico alltså. Inte en match jag brukar gå igång på men i valet mellan att diska och titta så förlorade disken.

Och man kan väl säga att i tunnelbanefajten går det ordentligt köan- de Japan segrande ur striden. Mexiko är chanslöst. När tåget kommer in till stationen är det först till kvarn som gäller.

Alla trycker på och ingen kommer varken på eller av. Tack och lov att vi köar i Sverige.

För det gör vi ju. Vi köar för nya Iphones, för att få träffa Pewdie Pie eller för att gå på toa. Värst är Tjejmilens 30 000 kvinnor som alla ska säkerhetskissa.

Vi sitter i bilköer och telefonköer till supporten där vi behåller vår plats i kön. Står i vårdköer och bostadsköer, kanske inte om du tillhör Kommunals styrelse men vi andra.

En del köar för att komma in på den rätta klubben. Det har jag slutat med. En gång köade jag i dagar för en biljett till U2. Det skulle jag aldrig göra i dag. Är det ett ålderstecken? Borde jag ställa mig i kö till äldreboendet.

Folklivsforskaren Åke Daun säger att vi svenskar är duktiga på att köa. Och i kön märks två av våra egenskaper. Ordningssinne och konflikträdsla. Italienare är inte så bra på att köa. Om man nu med bra menar att vänta prydligt på sin tur.

Varje sommar när jag väntar på flygbussen i Neapel är det ett Japan vs Mexiko i miniatyr. Fast här ska ingen av. Alla ska in. Samtidigt. Med tre miljoner väskor. Nästa år ska jag filma det. Autobus Susanna vs. Napoli. Fast då kommer jag väl aldrig på?

Susanna Eklund
Ståuppkomiker och manusförfattare