– Det har hela tiden varit vår ambition och målsättning att teckna kollektivavtal, säger Niklas Aronsson, vd på Linas Matkasse.

När Handelsnytt granskade matkassebranschen i november framkom det att de största företagen på marknaden hade olika kollektivavtal. Ett företag, Linas Matkasse, hade inget kollektivavtal alls. Kunder har nu tryckt på för att få till avtal.
– Vi försöker vara lyhörda för vad kunderna uttrycker för önskemål. Men det har hela tiden varit vår ambition att teckna kollektivavtal. Nu har vi gjort det. Vi har detaljhandelsavtalet, säger Niklas Aronsson.

Parterna, Handels och Svensk Handel, hoppas kunna fånga upp branschen när det nya e-handelsavtalet är klart. Vilket de hoppas ska ske under pågående avtalsrörelse. Till dess ska e-handelsavtalet gälla för företag som säljer varor på nätet, vilket matkasseföretagen gör.

Trots detta har Linas Matkasse tecknat detaljhandelsavtalet. Enligt Handels beror det på att det bara är några månader kvar tills nuvarande e-handelsavtal går ut.
– De är fullt medvetna om att det är fel avtal. Vi har sagt att detaljhandelsavtalet ska gälla fram till avtalsperiodens slut. Sedan är det e-handelsavtalet som gäller, säger Thomas Holm, ombudsman på Handels.

Niklas Aronsson, vd på Linas Matkasse, säger att de kommer att ta ställning till det nya e-handelsavtalet när det finns.
– När innehållet i det nya e-handelsavtalet är klart kommer vi att utvärdera det. Vi vill följa det avtal som bäst svarar mot den verksamhet som vi driver.

 

Fakta

Fakta

150 anställda

Linas Matkasse har runt 150 anställda. Majoriteten tjänstemän. Sedan 2013 har Linas Matkasse haft egna anställda som plockat deras matkassar. De har fram tills nu saknat kollektivavtal. Källa: Linas Matkasse.