– Vi har inte känt det behovet, att teckna avtal, säger Måns Danielsson, vd på Mat.se.

Mat.se säljer matkassar som kunderna beställt på nätet. De finns i Göteborg, Stockholm och nu Arlöv, Malmö. Lagerverksamheten är utlagt på entreprenad. De som plockar ihop matkassarna är anställda av Samhall. Undantaget är de i arbetsledande position. De är anställda av Mat.se. För dem finns inget kollektivavtal – varken i Stockholm, Göteborg eller Arlöv.
– Vi har inte känt det behovet. Men vi har absolut ingenting emot kollektivavtal. Våra anställda får självklart gå med i vilket fackförbund det vill. Vi följer däremot Handels avtal för våra egna anställda, säger Måns Danielsson, vd på Mat.se.

Henrik Bolin är ombudsman på Handels i Stockholm. Han har varit i kontakt med företaget om kollektivavtal.
 – Vi har i dag inga medlemmar i Årsta. Det försvårar. Men vi har lyft frågan och kommer att fortsätta med det.

För de Samhall-anställda gäller Samhalls kollektivavtal, som är tecknat med flera fackförbund, däribland Handels.
Varför har ni lagt ut lagerverksamheten på Samhall?
– Det är socialt bra. Vi har en grupp människor som har svårt att få jobb. Vi har en perfekt miljö för dem att jobba i. Vi kan hjälpa dem att få ett jobb. Vi har själva anställt runt 15 genom åren, säger Måns Danielsson.

Enligt Henrik Brolin på Handels är det vanligt att företag i matkassebranschen lägger ut sin verksamhet, oftast på entreprenad såsom Samhall i det här fallet.
– Själva kollektivavtalet som Samhall omfattas av är inte lönedumpande. Men generellt vill vi se fasta jobb och egna anställda, det ger trygghet för de anställda. När företag lägger ut på entreprenad eller hyr in förlorar anställda den tryggheten, eftersom företaget som lagt ut på entreprenad kan avsluta samarbetet om det blir för dyrt eller de inte är nöjda.

Mat.se i Arlöv öppnade i mitten av januari. Totalt jobbar här ett 20-tal anställda. Under året tror Mat.se att runt 60 personer kommer att jobba här.

Fakta

Bakgrund

Bristande arbetsmiljö på Mat.se

För inte så länge sedan skrev Dagens Arena om hur dåligt de Samhall-anställda på Mat.se Årsta-lager i Stockholm mår. Det handlade bland annat om en enorm stress och mycket tunga lyft. Enligt vd:n på Mat.se har Samhall nu tagit tag i det, med hjälp av Mat.se

Fakta

Fakta

Ett av de matkasseföretag som växer mest

Mat.se omsatte 116 miljoner kronor 2014 och är ett av de matkasseföretag som växer mest. Såsom majoriteten i branschen gjorde Mat.se en förlust 2014. Mat.se förlust var 39 miljoner kronor. Mat.se grundandes 2011. Källa: Senaste årsredovisningen.