Anton Andersson

Jennie Löfgren är en av toppvärvarna på avdelning 16.

Medlemsvård. Ett ord som återkommer flera gånger när Handels Linköping har uppsökeri i köpcentrumet Ingelsta utanför Norrköping. Vecka 6 handlar i praktiken lika mycket om att vara amatörpsykolog som att värva, säger verksamhetsassistenten Adam Boquist.

– Viljan att få det bättre är jättehög. Samtidigt är folk väldigt otrygga där ute vilket leder till tysta arbetsplatser. Det är vår största utmaning. Vad händer om jag säger ifrån? Ringer de in mig imorgon då?, säger Adam Boquist.

– Vi måste röra på fötterna. Varje besök, varje kontakt puttar människor ett steg närmare medlemskap och därmed en tryggare vardag, fortsätter han.

Dagen som följer bekräftar Adam Boquists tankar. Nästan varenda arbetsplats vittnar om en tuff vardag där hyvling, hög personalomsättning och stress sliter hårt på personalen.

Många blir glada och lättade när facket hälsar på, och flera stannar upp ett par minuter för att uppdatera Adam och de andra om vad som händer i just deras butik.

På en butikskedja en bit från köpcentrumet lyckas värvaren Jennie Löfgren fånga upp en ny medlem.

– Personen hade 13 procent på pappret, men blev konstant inringd upp till heltid. Att bli hunsad på det sättet är fult. Jag är övertygad om att människors självförtroende stärks med ett heltidsjobb och att vi skulle slippa mycket av de psykosociala problemen på arbetsmarknaden om det ändrades, säger Jennie Löfgren, samtidigt som hon fyller i de sista uppgifterna i medlemsansökan.

Hon är själv anställd på Bauhaus och engagerade sig i Handels eftersom hon saknade en klubb på sin arbetsplats. De senaste månaderna har hon varit en av avdelningens toppvärvare.

– Att säga att man själv arbetar i butik är en bra ingång. Även om de inte går med på en gång planterar man en idé som sprider ringar på vattnet. Kommer man tillbaka senare är många beredda att skriva på, säger Jennie Löfgren.

Förutom att stötta och värva handlar årets uppsökeri om att informera om avtalsrörelsen.

Inne på Media Markt börjar värvarna prata med Christofer Johansson, säljare på företaget sedan cirka åtta år tillbaka. Enligt honom är trygga anställningar den viktigaste frågan framöver.

– Handeln är annorlunda idag jämfört när jag började. Det är mycket mer deltider. Om man fortsätter i den riktningen, som Svensk Handel och många handlare vill, så kommer ingen vilja jobba i butik långsiktigt. Det är tråkigt för handeln är så viktig, inte minst ur ekonomisk synvinkel, säger Christofer Johansson.

Han har personlig erfarenhet av deltidsproblematiken. När Media Markt gick ut i februari förra året och varslade för att ändra personalens anställningsgrader och scheman, var det nära att hans egna timmar minskade. Tack vare lokala förhandlingar behövde han till slut bara gå ner några procent.

– För mig är det en självklarhet att vara med i facket, och jag tror att det är ännu viktigare nu. Därför är det också så bra att de kommer hit och pratar lite, speciellt för alla nya unga. De måste veta att det finns någon som backar dem när det blåser.

Fakta

Värvningsvecka i Östergötland

Totalt 23 personer är ute från Handels Linköpingsavdelning under vecka 6. Arbetet pågår i hela Östergötland.

Förra året lyckades man värva 58 nya medlemmar. Ett rekord man hoppas kunna slå i år.

Flest medlemmar värvas under kvällar och helger eftersom det då är fler unga som jobbar – en grupp som generellt sett är lättare att övertyga, säger flera från avdelningen.