Privat

Diana Rastegar gillar sin gula kompisknapp, ”den syns bra!”

Hallå där Diana Rastegar, Handelsmedlem och ombudsman på SSU Stockholms län, som återlanserat kampanjen ”Rör inte min kompis”!

Det var SSU som 1985 startade kampanjen efter att några medlemmar hotats i en taxikö. Den har körts flera gånger efter det. Varför nu igen?
– Efter att det hölls rasistdemonstrationer i Stockholm ringde flera privatpersoner. ”Hej, vad händer, har ni fortfarande kampanjen?” ”Har ni några knappar, jag vill sätta mig i ett café och sälja?” Vi hade tänkt köra kampanjen under våren ändå, men sa vi kör nu!
– När jag var liten och fick en sån knapp i skolan var det en symbol för antimobbing, och vi försöker fortfarande få den så icke partipolitisk som möjligt. Knappen är ett väldigt enkelt sätt att visa alla människors lika värde.

Är det ett nästan för enkelt sätt? Att bara sätta på sig en knapp och tro att man gjort sitt?
– Jag skulle svarat ja om vi inte för några helger sedan hade den där rasistdemonstrationen. Folk blev misshandlade. Det stannar inte längre vid rasistisk retorik, utan tas till våld. Då är det viktiga att sätta på sig knappen.

Hittills har folk beställt över 2 000 ”Rör inte min kompis”-knappar och de kostar 20 kronor. Vart går pengarna?
– Till ”Rör inte min kompis” minnesfond. Pengar har tidigare gått till personer och organisationer som gjort ett antirasistiskt arbete. Om man har några tips får man jättegärna höra av sig.

Har du själv en knapp på dig?
– Ja absolut. Min är gul. Då ser folk den väldigt tydligt.
– Vi hade ingen aning om att kampanjen skulle bli så populär. Först hade vi problem eftersom vi bara hade 150 knappar. Vi började ringa runt och fråga om någon i arbetarrörelsen hade fler. Vi hittade en Peter som hade sparat flera tusen knappar från 80-talet. Vi kommer att beställa nya också. Men de kommer vara i metall medans de gamla är de typiska i plast. Väldigt häftiga. Lite vintage.

Statsministern Stefan Löfven och ministrarna har satt på sig knappen. På 80-talet ville Bruce Springsteen ha den på en Sverigespelning, men blev nekad av managern. Vilken är din drömperson att bära knappen?
– Nu kanske jag låter töntig, men min Bruce Springsteen är Beyonce. Hon kommer till Sverige i juli, så…

Fakta

Fakta

Här kan du beställa knappar!

Hashtagga #rörinteminkompis om du lägger upp en bild på Instagram.

”Rör inte min kompis-”kampanjen kommer från Frankrike. Nätverket SOS Racisme tryckte upp knappar med en hand och texten "touche pas á mon pôte", på svenska ”rör inte min kompis”. SSU kontaktade dem 1985 och frågade om de fick göra egna knappar med översatt slogan. Det var okej förutsatt att det inte skulle bli en partipolitisk kampanj, utan något för den tysta majoriteten.