Tycker ni att SD verkar vara ett arbetarvänligt parti? frågar Nathalie Söderberg de förtroendevalda från Handels avdelningar i Örebro och Karlstad efter ett par timmars föreläsning.

– Neeej, blir svaret från de 15 deltagarna i kursen på Loka Brunn i Bergslagen.

Nathalie Söderberg har berättat om Sverigedemokraternas nazistiska rötter. Hon har beskrivit hur partiet splittrar arbetarrörelsen genom att ta bort fokus från konflikten mellan arbete och kapital för att i stället måla ut en ny konflikt mellan ”svenskar” och ”ickesvenskar”.

– I SD:s ögon har en svenskfödd arbetare mer gemensamt med kungen än med en arbetskamrat som kommer från ett annat land.

Föreläsaren radar upp exempel på SD:s antifackliga politik, som att de vill försvaga medbestämmandelagen, möjliggöra fler undantag i las, förbjuda sympatistrejker och göra det lättare för arbetsgivare att säga upp anställda av personliga skäl.

Hon ritar en skiss över de fem skyddsvärn som hjälper fackförbund som Handels att företräda medlemmarnas intressen: kollektivavtal, a-kassa, arbetsmarknadspolitik, full sysselsättning och facklig-politisk samverkan.

– Alla dessa värn försvagas av SD:s splittrande politik.

Kursdeltagarna diskuterar bilden av att svenska traditioner hotas i form av angrepp mot luciafirande och skolavslutningar som bland annat sprids i SD-vänliga medier.

Till sist övergår Nathalie Söderberg till att prata om vad man kan göra för att motverka främlingsfientlighet. Hon slår ett slag för ”Tillsammansskapet”, som är Expos nätverk för att skapa trygghet och sammanhållning. Idén är  att engagera människor i lokalsamhället runt om i landet.

– En somalisk kvinna och en vit man som bor i samma hus har mer gemensamt än som skiljer. Vi vill berätta en annan berättelse.