Gyula skada sig i en truckolycka.
– Jag kunde inte gå på min fot. De ville jag att skulle jobba efter tre dagar men det gick inte, säger Gyula.

Han blev sjukskriven i 14 dagar. Runt 6 760 kronor borde Stuvbutiken ha betalat honom i sjuklön. Det gjorde de inte.

Även Dorjan skadade sig. Hans rygg tog stryk efter ett tungt lyft.
– Den som skadar sig är dum, sa de. Jag började jobba tidigare än vad jag kunde. Jag behövde pengarna, säger Dorjan.

Ingen av olyckorna är anmälda till Arbetsmiljöverket, vilket de ska. Stuvbutikens vd Göran Debäck bekräftar att rumänerna och ungrarna inte har haft sjuklön. (se intervju). Varför olyckorna inte anmälts till AV vill han inte kommentera.

Fotnot: 6 760 kronor är baserat på lägstalön (utan branschvana) som Gyula som lägst skulle ha haft om Stuvbutiken inte brutit mot kollektivavtalet, som han omfattades av. Uppgifterna är kollade med Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.