HANDELS: ”Det är grovt utnyttjande”

Nära fyra miljoner kronor för lite i lön  fick de tre anställda från Ungern och Rumänien, anser facket.
– Ingenting var ok. Inte lön, inte ob, inte övertid. De jobbade för länge. De hade inget anställningskontrakt. Grovt utnyttjade, skulle jag kalla det, säger Gunilla Hallgren Wallner, chef på Handels i Karlstad.

Facket krävde förhandling för brott mot kollektivavtalet. Första gången hoppade de anställda av. Men i augusti förra året ville de fortsätta. I de förhandlingarna nåddes en överenskommelse. Viola, Dorjan och Ince kompenserades ekonomiskt, men förlorade jobben.
Efter förhandlingen anställde Stuvbutiken ungrare och rumäner i ett nytt bolag utan kollektivavtal. Därefter sa   företaget också upp befintligt kollektivavtal för övriga 90-talet anställda. I samband med det lämnade Stuvbutiken arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, eftersom medlemskap där innebär att man följer kollektivavtal.

SVENSK HANDEL: ”Det ska inte vara skillnad på folk och folk”

Eftersom Stuvbutiken lämnat Svensk Handel vill förhandlingschef Mattias Dahl inte diskutera det enskilda fallet. Men när en medlem säger upp kollektivavtalet försöker de förstå varför. Utifrån det vidtar de åtgärder.
– I sista hand får medlemmen lämna.
– Vår uppfattning är att alla ska ha avtalsenliga villkor, oavsett om man har bott i Sverige länge, nyss kommit hit, är gammal eller ung. Det ska inte vara skillnad på folk och folk. Däremot har vi sagt att det i detta läge när vi tar emot många flyktingar är rimligt att frysa ingångslönerna.