– Det är inte kul alls. Men vi har ju ett negativt resultat. För vissa är det chockartat, andra har nog inte förstått det än, säger Henrik Jonsson, klubbordförande på Konsum Värmlands lager- och logistikverksamhet.

Den 6 april fattar Konsum Värmlands förvaltningsråd beslut om de ska lägga ner verksamheten. Förslaget går ut på att låta Coop Sverige ta över lager och logistik.

– Styrelsen har gjort en analys. Vi har ett negativt rörelseresultat och om vi samordnar oss med Coop Sverige får vi skalfördelar och kan sänka kostnaderna. Det kommer i så fall att bli en omlastningscentral i Karlstad, säger Tomas Sjölander, vd på Konsum Värmland.

En ny omlastningscentral innebär fortfarande att 170 personer varslas om uppsägning om förslaget går igenom, enligt vd:n.

– Vi har tagit in en arbetstagarkonsult som ska kolla igenom så att siffrorna stämmer och att det är rätt siffror beslutet grundar sig på. Vi hoppas såklart att han kommer fram till något annorlunda, säger Henrik Jonsson.

Konsum Värmland har länge planerat att flytta sin livsmedelsindustri från Orrholmen i centrala Karlstad för att ge plats åt bostäder. Många på lagret hade hoppats att deras verksamhet bara skulle flyttas, inte försvinna. Men nu ser det ut som att bageriet och Värmlandschark flyttar medan lager och logistik läggs ned i egen regi.

– Vi måste anpassa vår struktur till den butiksdrift vi har och idag är den för stor, vilket får konsekvensen att vi måste varsla så många anställda, säger Tomas Sjölander.

Konsum Värmland gick med vinst verksamhetsåret 2015, men rörelseresultatet är fortfarande negativt, för fjärde året i rad.

Fakta

Bakgrund

Konsum Värmland har gjort stora förändringar och nedskärningar i verksamheten de senaste åren. Här är några exempel:

Nu:

170 anställda inom lager, logistik och administration riskerar att varslas om uppsägning. Beslut tas 6 april.

Våren 2015:

11 butiker riskerade nedläggning. Efter medlems- och personalmöten blev det till slut tre som lades ner.

Domus Optik såldes till Synoptik.

Hösten 2015:

30 tjänstemän inom administration varslades om uppsägning. Till slut blev det 26,5 tjänster som försvann.

Två fackhandelsbutiker i vid gränshandelsplatserna Charlottenberg och Töcksfors lades ner.