Handels i Stockholm varslar om strejk på Despecs lager i Norsborg. Om företaget inte tecknar kollektivavtal för de runt 25 anställda börjar fackmedlemmarna strejka 12 april. Enligt facket har man försökt teckna avtal i flera år utan framgång.
– Det är viktigt att företag konkurrerar på lika villkor och att säkerställa avtalsenliga löner, pensioner och försäkringar för våra medlemmar, säger Marika Andersson, förste ombudsman på Handels i Stockholm.
– Nu hoppas vi kunna sätta oss ner vid förhandlingsbordet och teckna ett avtal så vi slipper strejk.

Despecs vd vill inte lämna några kommentarer.
– Jag väljer att hålla dialogen om detta varsel med Handels, säger Staffan Söderberg.

Handels kan inte säga hur höga de anställdas löner är, eller vilka försäkringar de har, i dagsläget.
– Jag kan inte gå in på det exakt, men de har inte den säkerhet och trygghet ett kollektivavtal ger. Det blir mer godtyckligt nu, säger Marika Andersson.

Despec har även ett lager i Alvesta i Småland. Strejkvarslet berör bara Norsborg, men facket hoppas att avtal ska tecknas på båda arbetsplatser.

Fakta

Despec är ett företag som levererar it-tillbehör.
Finns i hela Norden.
Despec står för Dedicated Specialist.

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan ett fackförbund och en arbetsgivarorganisation. Det finns olika avtal för olika branscher, exempelvis butik och lager.
Kollektivavtalet gäller bara på de arbetsplatser som tecknat det. Det reglerar saker som minimilön, ob-ersättning och tjänstepension.