I mitten av mars kom chockbeskedet. För fjärde året i rad redovisade Konsum Värmland kraftiga förluster, vilket ledde till förslaget att rationalisera bort 170 tjänster inom föreningens administration, lager- och logistikverksamhet.

Igår fattade Konsum Värmlands förvaltningsråd det slutliga beslutet att 160 personer ska varslas på föreningens distributionscentral. 100 av dessa arbetar med lager och transport, och 60 jobbar på tjänstemannasidan.

– Jag har definitivt haft roligare dagar på jobbet. Vi var förberedda, men nu är det svart på vitt. Många är så klart ledsna och förbannade, säger Henrik Jonsson, Handels klubbordförande på lagret.

Efter att styrelsens förslag lades fram har en arbetstagarkonsult gått igenom siffrorna. Enligt Henrik Jonsson delar konsulten i stort styrelsens syn. Läget är kärvt och kraftiga åtgärder måste till.

– Vi ligger taffligt till ekonomiskt så är det. Men konsulten påpekar också att detta har pågått länge, redan 2011 var det illa. Det handlar om dåligt management som går lång tid tillbaka, säger Henrik Jonsson.

Beslutet innebär att Coop Sverige tar över all lager- och transportverksamhet.  En omlastningscentral blir kvar, men exakt var den ska ligga och hur många arbetstillfällen det kan bli tal om är oklart. I motsats till vad både facket och arbetstagarkonsulten ansåg kommer även den att drivas av Coop Sverige.

– Vi behöver få ner våra kostnader fort och skulle vi driva centralen skulle det kräva investeringar. Vi kommer dock att vara med i upphandlingsprocessen och framföra till Coop Sverige att det finns kompetens här. Behåller man kompetensen så gör man oss som kund nöjd, säger Klas Olsson, kommunikationschef på Konsum Värmland.

Även produktionen går dåligt för Konsum Värmland, däribland bageri- och charkverksamheten. Där pågår flera projekt för att se över lönsamheten, och därför hoppades facket att varslet skulle skjutas fram till senare i höst när den översynen väntas vara klar.

– Det var vår vädjan, på så sätt hade man kunnat få en helhetsbild, säger Henrik Jonsson.

Nu inleds förhandlingar med facket. Hur många som sägs upp i slutändan blir klart först när varseltiden löper ut om sex månader.

Fakta: Konsum Värmlands kris

Konsum Värmland har haft ekonomiska bekymmer en längre tid. 2015 redovisades ett rörelseresultat på minus 59, 3 miljoner kronor. 2014 gick man 60,2 miljoner minus.

Våren 2015 aviserades det att 11 av föreningens butiker skulle läggas ner. I slutändan blev det tre.

Hösten 2015 varslades 30 tjänstemän inom administrationen om uppsägning. Slutsiffran landade på 26,5 tjänster.

Gårdagens beslut innebär även att Konsum Värmland lägger ner en presentbutik i Karlstad. En annan butik som säljer kosmetika byter lokal.

Konsum Värmland kommer nu att lämna det 57 000 kvadratmeter stora industriområdet Orrholmen i Karlstad. Vad som händer med lokalerna där är oklart. Totalt arbetar idag 340 personer på Orrholmen.