I går, 6 april, kom JC:s ansökan om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt.

JC har 54 egenägda och 8 franchisebutiker i Sverige. Till tingsrätten skriver företaget att ett ägarskifte 2013 ledde till en omställningsprocess som tagit längre tid och mer resurser än planerat. Detta i kombination med traditionellt svaga månader i början av året gör att JC nu har likviditetsbrist. Men företaget bedömer att det finns förutsättningar på sikt.

JC har dragits med problem en längre tid. 2013 sålde RNB företaget till kinesiska Denim Island Group, och alla hoppades på en nystart. Men problemen har fortsatt. Hösten 2015 lämnade 21 franchisebutiker kedjan och startade eget. Och bara för några dagar sedan blev det offentligt att vd:n Thomas Behring slutar.

På Handels har man inte fått någon information om rekonstruktionen, men säger att en sådan ofta leder till personalneddragningar.

Handelsnytt söker JC för kommentarer.

Enligt tingsrätten har JC än så länge inte betalat ansökningsavgiften för rekonstruktionen. När avgiften är insatt och tingsrätten godkänt ansökan utses en rekonstruktör som ska undersöka om JC har några utsikter att fortsätta med sina butiker och i så fall hur.

Fakta Vad är en företagsrekonstruktion?

Ett företag kan ansöka om en företagsrekonstruktion i domstolen.

Det handlar om företag med ekonomiska problem, men som på sikt har en möjlighet att överleva.

Rekonstruktion är inte samma sak som konkurs. Då avvecklar man företaget helt. Vid en rekonstruktion försöker man avveckla skulderna så att verksamheten kan fortsätta. Misslyckas rekonstruktionen kan dock en konkurs bli aktuell.

Nyligen genomfördes en rekonstruktion av kedjan Indiska. Det innebar att åtta butiker stängde och ett 70-tal anställda drabbades av uppsägningar eller färre timmar.