Förhandlingarna mellan Handels och Coop har dragit ut på tiden, men nu är de klara. Coop Konsum Brickebacken i Örebro stänger 29 maj och den svåra frågan har varit hur man ska tillämpa gemensam turordning med övriga Coop-butiker i staden.

Av de åtta anställda på Brickebacken blir fem uppsagda. Några av dem tackade nej till jobb i andra butiker för att de skulle förlora så många timmar. Tre tackade ja till omplacering. De går ner 1-3 timmar i veckan.

De Coop-butiker som drabbas hårdast är de två som är nyöppnade i Örebro. Där har personalen jobbat kortast tid. Åtta blir uppsagda. Majoriteten av dem hade dock bara tre timmar i veckan och jobbade extra. Utöver uppsägningarna får fyra anställda gå ner i tid.
– Någon fick gå från 20 till 10 timmar. De anställda har lite svårt att förstå varför de ska drabbas när det inte är deras butik som ska stänga. Men de hade kortast anställningstid. Det var bara någon som hade en specialisttjänst som fick vara kvar trots kort anställningstid, säger Malin Bergvall, Handels ombudsman i Örebro.
– Det är naturligtvis tråkigt för dem som blir berörda, men jag är så nöjd det går att vara. Det som känns värst är att det dragit ut på tiden, de har mått så dåligt allihopa.

Fakta Gemensam turordning

Enligt lagen om anställningsskydd, las, kan gemensam turordning tillämpas när man ska säga upp personal, om företaget har flera arbetsplatser inom en och samma kommun.

Gemensam turordning innebär att de som varit anställda kortast tid får sluta, oavsett på vilken av arbetsplatserna/butikerna de jobbar. De som får jobba kvar blir omplacerade till de andra butikerna.