Konsum Värmland har varslat 60 tjänstemän om uppsägning i en stor omorganisation. Alla anställda ska få söka om sina tjänster. Av de 119 tjänster som finns idag vill arbetsgivaren ha kvar 74. Men förhandlingen slutade i oenighet, eftersom facket bara vill ha 68 tjänster.

– Vi tyckte inte att företaget hade en helhetssyn. Vi vill inte att det ska bli fler varsel framöver utan behöver arbetsro, säger Gerd Överby, klubbordförande för tjänstemännen.

Gunilla Hallgren Wallner, chef på Handels i Karlstad, hänvisar till att Konsum Värmland ganska nyligen hade ett varsel på 30 tjänstemän.

– Risken är att vi sitter här igen inom kort. När vi tittar på organisationen ser vi ett par tjänster som skulle kunna köpas in av Coop centralt. Det är bättre att göra det ordentligt på en gång.

Är det inte kontroversiellt att facket vill säga upp fler än arbetsgivaren?

– Vi har haft så mycket på Konsum Värmland det senaste året. Det har handlat om brandkårsutryckningar. Vi vill ha lugn och ro och de anställda som blir kvar ska inte behöva oroa sig för att bli av med jobbet, säger Gunilla Hallgren Wallner.

Även organisationen Ledarna vill att arbetsgivaren bara ska ha kvar 68 tjänster.

Klas Olsson, kommunikationschef på Konsum Värmland säger att fack och arbetsgivare var överens på många punkter, förutom antalet tjänster.

– Det är lite ovanligt kanske, att facket vill dra ner mer. Vi bedömer att alla tjänster behövs, det är fortfarande den kraftigaste reduceringen av tjänstemän i vår historia. Skär vi mer så kommer vi inte att vara en spelare på marknaden att räkna med, säger han.

Klas Olsson tycker också att det är positivt att kunna behålla så många anställda som möjligt och anser inte att facket behöver oroa sig för fler varsel. 

­