Handels kongress startade på lördagen på Stockholmsmässan i Stockholm. 250 kongressombud har samlats för att de kommande fem dagarna staka ut framtiden för förbundet.

– Ni har ett viktigt uppdrag. Ni är valda av medlemmarna. Var inte rädd att stå för dina åsikter om det är någon fråga du och dina kamrater brinner för, uppmanar Susanna Gideonsson ombuden.

Det var fem år sedan Handels senaste kongress och mycket har hänt sedan dess på arbetsplatserna, i samhället och i förbundet.

– Vi har haft tre avtalsrörelser. Vi har levererat reallöneökningar och den senaste gången satte vi märket i kronor och ören. Det är mycket värt. Vi har också all anledning att vara stolta över att en frysning av lägstalönerna inte blev av, säger Susanna Gideonsson.

Hon säger att trygga jobb blivit en allt viktigare fråga att driva för Handels. Att facket i senaste avtalet lyckades få en regel om att ingen allmän visstid-anställning får vara kortare än 14 dagar kallar Susanna Gideonsson en banbrytande seger.

– Det är inte längre möjligt att anställa någon dag för dag. Timmarna ska istället gå till de deltidsanställda så att de får jobba mer. Våra medlemmar ska ha trygga jobb och en lön som går att leva på.

Hon tycker att en av de största utmaningarna framöver är att integrera alla flyktingar som kommit till Sverige det senaste året.

– Där måste vi alla hjälpas åt.

Dagens…

... mest använda mening: ”Nu kör vi”

… tack: Metin Güney, Generalsekreterare för Koop-is i Turkiet som tackade Handels för att ha hjälpt dem med att få till sitt första kollektivavtal med Ikea i Turkiet. ”Utan Handels hade det aldrig gått”.

… mest citerade: ”Jag är glad att Handels fortsätter att kämpa för alla likas värde” Niklas Strömstedt innan han drog igång låten Lyckolandet på scenen.

… tårar: När Susanna Gideonsson med gråten i halsen hedrade alla de medlemmar, anställda och förtroendevalda som gått bort sedan senaste kongressen.

… hashtag: #handelskongress