– Det var inte alls som jag trodde. Jag hade höga förväntningar men trodde inte att det skulle vara så här stort eller att det skulle kännas så mäktigt, säger Marika Markusson, ungdomsansvarig på Handels avdelning i Kristianstad. Hon har gjort sin första kongress.

Marika är glad att förslaget om att Handels förbundskontor ska HBTQ-certifieras gick igenom med stor majoritet trots att förbundsstyrelsen sagt nej.

– Det är så kul att få vara med och fatta beslut, säger hon.

Rita Hansson, klubbordförande på HM i Malmö, gjorde sin andra – och sista – kongress. Förra gången det begav sig var för tio år sedan. Hon tycker att det var bättre organiserat den här gången.

– Det är en helt fantastisk upplevelse som jag önskar att alla Handelsmedlemmar får uppleva någon gång. Det är en aha-upplevelse att få vara med och påverka.

De tycker båda att de kan lära av varandra.

– De som är lite äldre är mer rutinerade och hänger med bättre, säger Marika.

Rita tycker att de unga kongressledamöterna bidrar till nytänkande, till exempel i HBTQ-frågor.

– De unga är helt jäkla fantastiska. De upplevdes så starka och samlade, säger hon.

För Marika har de viktigaste frågorna handlat just om alkohol HBTQ och ungdomars representation i förbundet. För Rita har bland annat tandvårdsfrågan varit viktig.

– Alla ska ha möjlighet att underhålla sina tänder, annars riskerar det att bli en klassfråga.

Det var Marika och Rita, i egenskap av yngst och äldst, som satte punkt för kongressen. Deras uppdrag var att justera det sista protokollet, när alla andra har åkt hem.