Enkäter av Anni Alm, Lisa Berthelson, Anton Andersson. 

Joel Thillenius, Åhléns city, Stockholm.

– Det bästa är demokratin. Att få vara med och bestämma och påverka vad vi ska göra de kommande fem åren. Alkoholfrågan sticker såklart ut. Jag gillar att vi vågar ligga i framkant och sticka ut. Jag hade hoppats på det innan, att vi skulle våga ta modiga beslut. Så det är jag stolt över.

Cecilia Löfbom, Ombudsman, Umeå.

– Det har fattats många bra beslut. Ombuden har varit väldigt duktiga. För mig är det första kongressen som anställd. Det har varit lite speciellt att sitta bredvid och inte kunna säga något. Som ombudsman är man ju van att prata mycket. Annars är det utredningen om vår arbetssituation som jag tycker var bäst. Jag hoppas att man tar tag i det.

Emma Johansson, Ikeas lager, Växjö.

– De flesta besluten har varit bra och genomtänkta, men frågan om LO-paketet kunde man tänkt lite mer på. Det hade varit bättre att vänta och i stället låta medlemmar själva få välja, vilket man ju kan i dag. Det här är min andra kongress och jag tycker att det har varit väldigt bra och välstrukturerat. Det märks att ombuden hängt med.

Felicia Moden, Willys, Växjö.

– Jag tycker det var dumt med LO-paketet. Det hade kunnat vänta. Annars har det varit väldigt roligt. Det här är min första kongress och det har absolut varit värt sömnbristen. Jag får sova i bussen på vägen hem.

Catrine Rusthoi, Åhléns, Örebro.

– Det har varit en rolig, lättsam kongress. De första kapitlen gick väldigt fort. Ett tag var jag orolig att det inte skulle bli så mycket diskussioner. Det här är min tredje kongress och jag är van vid lite mer debatt. Men det tog fart nu på slutet. Frågan om vegetarisk mat sticker annars ut. Jag tycker den tog alldeles för mycket tid.

Mengesha Aychiluhim, Coop Daglivs, Stockholm.

– Det är häftigt att det har tagits så många bra beslut. De viktiga frågorna har fått svar. Jag var själv uppe och talade om makten över arbetstiden, att heltid ska vara norm. Jag fick bifall på detta så det känns stort. Stefan Löfven pratade om samma saker i sitt tal vilket också känns jättebra.

Jennifer Hultberg Månsson, Netonnet, Helsingborg.

– Det har varit skitkul. Vi har fått igenom fler frågor än jag trodde, bland de om alkohol och avgifterna. Det här är min första kongress och jag trodde att det skulle vara mycket striktare. Men det har inte alls varit så, utan det har verkligen varit okej att säga fel och skämta. Även från presidiet och förbundsstyrelsens sida.

Cecilia Persson, Ica Maxi, Hudiksvall.

– Alla diskussioner i kongressalen. Det allra bästa var att vi fick igenom alkoholfrågan. Det var ett historiskt beslut. Gävledelegationen var den enda som tackade nej till vinet till maten på kongressfesten. Vi gick till baren och köpte vin i stället.

Pierre Weibisch, Ombudsman, Växjö.

– Förbundsstyrelsens uppträdande. De har varit lyhörda, lyssnat in och också ändrat sig ibland. Det gäller generellt. Vi har haft kongresser då de stenhårt hållit fast i sin åsikt så att vi behövt rösta om allting. Sen tycker jag att stämningen har varit bra.

Johanna Rydström, Rusta, Gävle.

– Allt har varit bra, vi har haft så roligt! Den viktigaste frågan för mig var att vi inte ska köpa alkohol för medlemmarnas pengar. Det är fel, tycker jag.

Melissa Almén, Ica Kvantum Fjällbacken, Gävle.

– Alla diskussioner och så är det jävligt trevligt folk. Den viktigaste frågan var den om alkohol. Ingen ska betala en avgift varje månad för att jag ska dricka alkohol på fackliga uppdrag.

Klas Sundberg, Bolist Coop Forum, Gävle.

– Alkoholfrågan var en stor seger. Jag var med på förra kongressen och drev frågan men gick på pumpen. Då fick vi mycket sura blickar och de tyckte att vi var löjliga. Men nu har det varit mycket skriverier om hur andra förbund beter sig och det känns som att ombuden är mer insatta i år.

Oscar Burman, H&M, Stockholm

– Att Handels blir HBTQ-certifierat. Det är många som identifierar sig som HBTQ (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner), därför är det viktigt att ha med det perspektivet när vi pratar om jämlikhet och solidaritet. Sen tycker jag alkoholpolicyn – att alkohol inte ska köpas för medlemmarnas pengar – är mycket bra. Sen har det varit fantastiska debatter och diskussioner. Det tar jag med mig hem.

Charlotte Larsson, Ica Supermarket, Tvååker

– Alla bra beslut. Bland annat att vi fått en jämnare demokratisk struktur i Handels. Vi har begränsat de stora klubbarnas inflytande på repskapsmöten. Och att fackombud på mindre arbetsplatser har fått mer inflytande. Det är roligt att få vara med och påverka, att det man gör spelar roll.

Mathias Oscarsson, Gekås, Ullared

– Beslutet att minska de stora klubbarnas inflytande. Även om jag kommer från en stor klubb är det viktigt att de mindre klubbarna får komma till tals. Det är första gången jag är på en kongress och det är sjukt spännande.

Fredric Malmström, Gekås, Ullared

– Det bästa är att jag tror att vi står enade med en gemensam röst. Vi har många olika viljor inom förbundet men det är demokrati och jag tror alla känner att de fått vara med och påverka. Sen var det häftigt att gå upp och tala för första gången.